Ange ditt sökord

Allergi och överkänslighet drabbar var tredje svensk

Allergi och överkänslighet drabbar var tredje svensk

Allmänläkare Peter Odebäck vill inte tala om en folksjukdom. – Det gjorde man för några år sedan, och resultatet blir att folk rycker på axlarna och tänker ”asch, jag har ju bara en vanlig hösnuva som alla andra, det är inget att söka för”. Men för individen kan det man lider av vara jobbigt nog som det är.

Annons:

Allergier beror på att immunförsvaret reagerar på ämnen, så kallade allergener, i exempelvis pollen, hund och kvalster och bildar antikroppar mot dessa. Immunförsvarets normala funktion är att bilda antikroppar mot bakterier och virus, för att på så sätt skydda oss mot infektioner. Varför immunförsvaret även gör detta mot allergener hos allergiker är inte helt klarlagt. När immunförsvaret reagerar på allergenerna drar det igång reaktioner i kroppen som ger upphov till olika symtom. Snuva, rinniga ögon och hudirritationer tillhör de vanligaste.

Detta beror på att olika ämnen, bland annat histamin, frisätts i kroppen när immunförsvaret reagerar. Symtomen som drabbar allergiker finns också hos människor som är överkänsliga.

Överkänsliga har samma symtom

Överkänslighet innebär att man har en förhöjd känslighet mot ett ämne, men här är inte immunförsvaret inblandat på samma sätt som vid allergi.

– Överkänsliga och allergiska patienter upplever symptomen på samma sätt, det är bara upphovet till dem som skiljer sig åt, säger Peter Odebäck.

Varför drabbas då vissa av oss av allergi och andra inte? Och varför har allergierna ökat dramatiskt i Sverige och hela västvärlden under de senaste decennierna? Det finns det faktiskt inga entydiga svar på. Det forskarna säkert vet är att ärftligheten spelar en viss roll. För barn med en förälder som lider av allergi är risken 20-30 procent att utveckla allergi. 

Undvik allergener

Miljön spelar också roll, även om olika forskarteorier på området står mot varandra. Men grundregeln lyder: Om du redan är drabbad av allergi – undvik att utsätta dig för allergener.

– Det finns mycket vanföreställningar om allergi, till exempel att det skulle vara nyttigt att umgås mycket med katter om man är kattallergiker. Oftast blir det bara värre, säger Peter Odebäck. Men det ligger en viss sanning i denna tanke. Det är just så ett allergivaccin fungerar: Patienten får en dos av allergenet och bygger upp en motståndskraft mot det.

– Skillnaden är att vid vaccinering är det i en kontrollerad dos i mycket liten mängd som successivt ökas, säger Peter Odebäck.

Läkemedel för egenbehandling

Vaccinering är en form av medicinering som kräver injektioner och noggrann uppföljning av läkare under cirka tre års tid. 

Antihistamin fungerar bra mot ögonbesvär, rinnsnuva och nysningar, och finns både som tabletter och nässpray. Det är bra att gå igenom lämplig behandling med sin läkare. Om receptfria alternativ inte räcker så kan man av läkare få recept på effektiva antihistaminer som inte gör dig sömnig (icke-sederande) och även kan ges till barn från 1 års ålder.

Kortison dämpar inflammation som kan uppstå i slemhinnan och finns som nässpray. 

– Har man testat de receptfria medicinerna har man sedan ett bättre underlag för diagnos, oavsett om de har hjälpt eller inte. Överlag menar Odebäck att behandlingen av allergi måste ta sin utgångspunkt i varje individuell patient. Helt enkelt därför att allergi drabbar så olika beroende på hur man mår generellt och vad man utsätts för i form av allergener och irriterande ämnen.

– Idag ger sjukvården betydligt färre råd om allergier och överkänslighet än vi gjorde för 20 år sedan, vi vågar ge en mer nyanserad bild, säger Peter Odebäck.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: