Ange ditt sökord

Allergi del 2

Allergi del 2

Björk, gräs och gråbo vållar mest besvär för allergiker

Annons:

Hur kommer det sig att just björkpollen ger så mycket besvär hos så många?

– Björken är ett vanligt förekommande träd och skickar följaktligen ut enorma mängder lättflygande pollen i luften under en period. Al och hassel ger också besvär, men de trädbestånden är små jämfört med björk, säger Gunilla Hedlin, professor i barn och ungdomsallergologi vid Karolinska Institutet.

Al och hassel blommar tidigt på våren, björkpollenallergikerna har sin pinoperiod något senare. Från midsommar till slutet av juli blommar alla gräs, och då har även många pollenallergiker en besvärlig tid. I slutet av sommaren och en bra bit in på hösten, om den är mild, blommar en ört som heter gråbo, och under sensommaren innehåller luften också vissa mögelsporer som kan ge besvär.

Hur kommer det sig att man kan vara så specifikt allergisk mot ett visst träd eller en viss växt?

– Man blir sensibiliserad, överkänslig mot vissa strukturer i de allergiframkallande ämnen som finns i pollenkornen. Dessa strukturer ser olika ut hos träd och gräs, och känselspröten på våra allergiantikroppar känner av strukturerna på dessa pollenmolekyler.

Men om man reagerar på björk så nyser man säkert också av al- och hasselpollen, för deras molekyler är mycket lika. Detsamma gäller för många gräsarter inbördes. Det kallas för att de korsreagerar.

Drygt tre fjärdedelar av alla björkpollenallergiker kan också få en ”korsreaktion” (ofta klåda i gommen och svullnad i läppar och svalg) när de äter äpplen, morötter, körsbär och andra stenfrukter. Under skalet på dessa frukter och grönsaker sitter ämnen som precis liknar de molekyler som finns i björkpollen. En gråbo-allergiker kan få besvär av selleri och persilja.

Kolla pollenprognosen

Men trots effektiv behandling kan aldrig en allergiker ”ostraffat” utsätta sig för pollen i samma utsträckning som en ickeallergiker, säger Gunilla Hedlin.

– Man får ett visst skydd, men måste också vidta andra åtgärder för att skydda sig mot pollenangrepp.

Det är en bra idé att följa pollenprognoserna som ges varje dag i både lokalradion, TV och på internet. Då kan man planera dagens aktiviteter – har man exempelvis tänkt ta en joggingrunda eller cykeltur på kvällen bör man kanske avstå om det är höga halter av pollen just den dagen.

Man bör även försöka upprätthålla en skyddad miljö inomhus, inte ha fönstren öppna när det är mycket pollen i luften. Man kan även undvika att vädra kläder och sängkläder utomhus.

Missade du första artikeln om allergi?tryck här!

 

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: