18-årsgräns införs på solarium

18-årsgräns införs på solarium

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2018-08-23
Författare: Moa Järefäll

Från och med den 1 september är det 18-årsgräns som gäller för att få sola solarium. Det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Lagen omfattar endast kosmetiskt solarium och vänder sig till den som yrkesmässigt bedriver en sådan verksamhet. 

Gäller på samtliga solarier i Sverige

Efter en varm sommar med mycket sol är det kanske många som vill hålla liv i solbrännan och beger sig till ett solarium. Lagen om att sola på kosmetiskt solarium kommer dock att ändras per 1 september, från och med då gäller 18-årsgräns på samtliga solarier i Sverige. 

Den som bedriver en solarieverksamhet blir då skyldig att ha personal på plats som kan kontrollera personens ålder, manuellt eller via en teknisk lösning. Det betyder att kunden måste kunna legitimera sig med pass, körkort, ID-kort eller bank-ID för att få tillträde till solariet. 

Krav för bemannade och obemannade verksamheter

Bemannade verksamheter måste även ha särskilda rutiner som säkerställer att personalen känner till 18-årsgränsen och begär legitimation i de fall det anses berättigat, såsom när någon ser ung ut. 

För obemannade verksamheter kan det istället finnas olika tekniska system som säkerställa att lagen uppfylls, mobilt bank-ID är exempel på ett sådant system.

Inte tillräckligt med bara informationsskylt

Vid solariet ska det sitta en skylt som informerar om åldersgränsen, men det räcker således inte att enbart ha en sådan. Det måste kompletteras med ett kontrollsystem som säkerställer att personen som ska sola är över 18 år.>

Bakgrunden till att inför en lag om åldersgräns på solarium är för att man vill minska risken för hudcancer, som är den cancerform som ökar mest i Sverige.

 

Veckans fråga

Röker eller snusar du?

Nyhetsbrev

E-postadress