Ange ditt sökord

 Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

10 råd för en god sömn

Sömn är viktigt både för vårt mentala och fysiska mående. Här får du ta del av viktiga tips på hur du kan förbättra din sömn och varför.

Annons:

Varför är sömn så viktigt för vår hälsa?

Sömn är en av människans mest grundläggande biologiska behov. Utan tillräcklig sömn lider inte bara vår fysiska hälsa utan även vår mentala välmående. För många är dock sömnen en utmaning, och statistik visar att ungefär en tredjedel av befolkningen drabbas av sömnbesvär från tid till annan, medan en tiondel upplever mer allvarliga problem.

10 konkreta råd för bättre sömn

 1. Acceptera sömnbristen: Lär dig att acceptera att det är okej att ha svårt att somna och att du kan ta igen förlorad sömn senare.
 2. Kliv upp om du inte kan somna: Om du inte kan somna inom 30 minuter, stig upp och gör något avslappnande tills du känner dig sömnig.
 3. Ha regelbundna sömnvanor: Gå och lägg dig och stig upp vid samma tid varje dag för att träna din kropp att anpassa sig till en konsekvent sömnrutin.
 4. Ta reda på problemet: Identifiera stressorer eller oroande tankar som kan påverka din sömnkvalitet och försök att hantera dem på dagtid.
 5. Minska stress: Använd avslappningsövningar och mindfulness för att minska stressnivåerna och förbättra din förmåga att somna.
 6. Fokusera på det positiva: Försök att vända negativa tankar till positiva genom att tänka på saker du är tacksam för.
 7. Följ principer för sömnhygien: Se till att sovrummet är svalt, undvik koffein och att äta tunga måltider eller sötsaker sent på kvällen.
 8. Undvik skärmar: Stäng av elektroniska enheter en timme innan läggdags för att undvika att stimulera hjärnan.
 9. Varva ner: Skapa en avslappnande rutin innan sänggåendet för att signalera till kroppen att det är dags att sova.
 10. Motionera regelbundet: Träna tidigare på dagen för att minska stress och främja en bättre sömnkvalitet.

Sömnens betydelse för vår hälsa

 1. Fysisk och mental återhämtning: Sömn är en period då kroppen och hjärnan får vila och återhämta sig från dagens påfrestningar. Under sömnen bearbetas känslor och upplevelser, vilket gör oss redo att möta nya utmaningar nästa dag.
 2. Stärkt minne och kognitiva funktioner: Sömn spelar en avgörande roll för att stärka minnet och förbättra kognitiva funktioner. Det är under sömnen som hjärnan bearbetar och konsoliderar dagens intryck och upplevelser, vilket bidrar till lärande och minnesbildning.
 3. Minskad risk för sjukdomar: Otillräcklig sömn under lång tid ökar risken för flera allvarliga sjukdomar, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, och till och med Alzheimers sjukdom. Sömnbrist påverkar också immunförsvaret negativt, vilket gör oss mer mottagliga för infektioner.
 4. Bättre impulskontroll och humör: Tillräcklig sömn är viktig för att bibehålla en god impulskontroll och stabilt humör. Personer som lider av sömnbrist har svårare att hantera sina känslor och är mer benägna att reagera impulsivt.

Sammanfattning om sömn

Sömn är en komplex och dynamisk process som är avgörande för vår fysiska, mentala och emotionella hälsa. Alla människor behöver olika mängder sömn för att må bra. Att känna till dina egna sömnbehov och hantera sömnproblem är viktigt för välbefinnandet. Genom att prioritera en god sömnhygien och söka professionell hjälp vid behov kan vi alla njuta av fördelarna med en god natts sömn. Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du misstänker att du har sömnproblem.

Läs mer om sömnproblem och behandlingsalternativ.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: