Ange ditt sökord

En studie visade att unga män som endast vara lite överviktiga löpte en ökad risk att drabbas av hjärtsvikt redan i tidig medelålder.  Foto: Shutterstock

En studie visade att unga män som endast vara lite överviktiga löpte en ökad risk att drabbas av hjärtsvikt redan i tidig medelålder. Foto: Shutterstock

Övervikt i tonåren ökar risk för hjärtsvikt

Hjärtsvikt bland äldre minskar men bland yngre personer ökar den. Bara lite övervikt i tonåren ökar risken att drabbas av hjärtsvikt senare i livet. Det visar en studie från Sahlgrenska Akademien i Göteborg. 

Annons:

Hjärtsvikt är ett tillstånd som i dagsläget saknar effektiv behandling. Tillståndet innebär att hjärtat blir stelt och inte kan fyllas ordentligt med blod eller att det får svårt att pumpa ut blodet i kroppen. 

Ju högre BMI desto högre risk

Under de senaste decennierna har män som drabbas av hjärtsvikt ökat. Under samma period har antalet 18-åringar med fetma ökat från en procent till fem procent.

I den aktuella studien, som utfördes vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg, utgick forskarna från personernas BMI. Studien omfattar fler än 1,6 miljoner svenskar som undersökts i samband med att de mönstrat till värnplikten under perioden 1968 till 2005. Man kunde då se att unga män som endast vara lite överviktiga löpte en ökad risk att drabbas av hjärtsvikt redan i tidig medelålder. Ju kraftigare männen var desto mer ökade risken för hjärtsvikt senare i livet.

Lätt övervikt innebar tre gånger högre risk att drabbas. För de 18-åringar som hade kraftig fetma, det vill säga med ett BMI över 35, var risken så mycket som nio gånger högre.

Kan bli hot mot folkhälsan

Dock är det ovanligt att personer under 50 år drabbas av hjärtsvikt, men om fetman fortsätter att öka bland unga kan hjärtsvikt bli ett större hot mot folkhälsan. Det menar Annika Rosengren, professor i medicin och den som har lett studien. 

I dag är kalorier så lättillgängligt och det främjar en osund livsstil. Samhället behöver därför ta sitt ansvar och skapa en miljö där färre utvecklar fetma från start. Det innebär att äta mindre och röra på sig mer, säger Annika Rosengren. Vi behöver en samhällsmiljö som uppmuntrar oss till rörelse och att inte äta mer än vi behöver.

Studien publiceras i European Heart Journal.

 
Annons:

Källor:

Sveriges radio, Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: