Ange ditt sökord

Antalet unga som drabbas av diabetes visade sig vara det tredubbla mot vad man tidigare hade trott. Foto: Shutterstock

Antalet unga som drabbas av diabetes visade sig vara det tredubbla mot vad man tidigare hade trott. Foto: Shutterstock

Ökat antal diabetesfall hos unga överraskar

Tidigare har man trott att antalet unga som insjuknar i typ-1 diabetes, även kallar barndiabetes, minskat. Nu visar nya siffror att det snarare har ökat, något som överraskade forskare.

Annons:

Det är Sveriges radio som rapporterar om studien som nyligen publicerats i tidskriften Diabetologia. Ökningen avser personer mellan 15 och 34 år som får diabetes typ-1. 

Felaktiga data

Till Sveriges radio säger Araz Rawshani, som är ansvarig för studien, att de diabetesregister som funnits inte varit heltäckande. Därför har man trott att insjuknandet minskat. 

När man istället gick igenom läkemedelsförsäljningen såg man att det istället var betydligt fler unga som drabbats av typ-1 diabets än vad man tidigare trott. 

Tre gånger fler

Araz Rawshani, som även är läkare och doktorand på nationella diabetesregistret, menar att det istället för 200 nya fall per år så är den egentliga siffran tre gånger så hög, 600 nya fall per år. 

Sedan tidigare känner man till att antalet små barn som får diagnosen diabetes ökar och man har då dragit slutsatsen att det främst är yngre som insjuknar. Den nya studien visar att även fler ungdomar drabbas av typ-1 diabetes. 

Sämre omhändertagande

Ungdomar som insjuknar i diabetes har sämst värden av alla diabetiker vilket enligt Araz Rawshani kan bero på att uppföljning, omhändertagande och utbildning är sämre för just ungdomar.

Därför menar han att man behöver en ny syn på diabetesvården riktad mot unga diabetiker med bland annat tätare kontroller och bättre planerad vård. Särskilt om gruppen nu visar sig vara större än man tidigare trott. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: