Ange ditt sökord

Med hasseln redan i blom riskerar årets pollensäsong att bli riktigt lång. Foto: Shutterstock

Med hasseln redan i blom riskerar årets pollensäsong att bli riktigt lång. Foto: Shutterstock

Årets pollensäsong kan bli lång – påbörja behandling i god tid

Den ovanligt milda vintern har väl knappast undgått någon och värmen verkar nu även har smygstartat årets pollensäsong som riskerar att bli mycket lång.

Annons:

För pollenallergiker gäller det att helst börja medicinera mot sin allergi redan innan man känner av symtomen.

Hassel boven i pollendramat

Årets vinter har hittills varit ovanligt mild vilket har gjort att bland annat hasselbuskarna har börjat blomma. Enligt Naturhistoriska riksmuseet som mäter pollenvärden och redovisar dessa i Pollenrapporten kan det leda till att personer som är känsliga för pollen kan känna besvär trots att det bara är januari.

Även alar förväntas om värmen håller i sig inom kort börja sprida pollen. Al, alm, sälg och björk blommar dock inte lika lätt som hasselbusken som endast behöver några varma och soliga dagar för att sätta igång.

Pollensäsongen har smygstartat

Till tidningen Aftonbladet säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på naturhistoriska riksmuseet, att pollensäsongen inte är igång men att man helt klart kan säga att den på sina håll har smygstartat.

För pollenallergiker är det dystra besked då det innebär att pollensäsongen i stort sett är året runt, på grund av det milda vädret.

Med mängden pollen ökar symtomen

Vanliga symtom hos allergiker är rinnig och kliande näsa, öronvärk och rinnande ögon. När pollenmängden ökar, ökar också symtomen och därför rekommenderar Naturhistoriska riksmuseeet att man aktivt följer pollenrapporterna. Genom att hålla koll på pollenrapporten kan du förbereda dig med läkemedelsbehandling om är pollenallergiker.

Huruvida säsongen faktiskt blir kort eller lång beror helt på vädret och återstår att se men om vädret håller i sig riskerar årets säsong att bli riktigt lång.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: