Årets pollensäsong kan bli lång - påbörja behandling i god tid

Årets pollensäsong kan bli lång - påbörja behandling i god tid

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2020-01-21
Författare: Anders Åker

Den ovanligt milda vintern har väl knappast undgått någon och värmen verkar nu även har smygstartat årets pollensäsong som riskerar att bli mycket lång.

För pollenallergiker gäller det att helst börja medicinera mot sin allergi redan innan man känner av symtomen.

Hassel boven i pollendramat

Årets vinter har hittills varit ovanligt mild vilket har gjort att bland annat hasselbuskarna har börjat blomma. Enligt Naturhistoriska riksmuseet som mäter pollenvärden och redovisar dessa i Pollenrapporten kan det leda till att personer som är känsliga för pollen kan känna besvär trots att det bara är januari.

Även alar förväntas om värmen håller i sig inom kort börja sprida pollen. Al, alm, sälg och björk blommar dock inte lika lätt som hasselbusken som endast behöver några varma och soliga dagar för att sätta igång.

Pollensäsongen har smygstartat

Till tidningen Aftonbladet säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på naturhistoriska riksmuseet, att pollensäsongen inte är igång men att man helt klart kan säga att den på sina håll har smygstartat.

För pollenallergiker är det dystra besked då det innebär att pollensäsongen i stort sett är året runt, på grund av det milda vädret.

Med mängden pollen ökar symtomen

Vanliga symtom hos allergiker är rinnig och kliande näsa, öronvärk och rinnande ögon. När pollenmängden ökar, ökar också symtomen och därför rekommenderar Naturhistoriska riksmuseeet att man aktivt följer pollenrapporterna. Genom att hålla koll på pollenrapporten kan du förbereda dig med läkemedelsbehandling om är pollenallergiker.

Huruvida säsongen faktiskt blir kort eller lång beror helt på vädret och återstår att se men om vädret håller i sig riskerar årets säsong att bli riktigt lång.

 

Veckans fråga

I söndags ställde vi om klockan - tycker du att Sverige bör avskaffa vinter- och sommartid?

Nyhetsbrev

E-postadress