Ange ditt sökord

Att sjukdomen ofta blir oupptäckt länge beror inte alltid på sjukvården. En del patienter har inga besvär och söker därför inte vård. Foto: Shutterstock

Att sjukdomen ofta blir oupptäckt länge beror inte alltid på sjukvården. En del patienter har inga besvär och söker därför inte vård. Foto: Shutterstock

Åderförkalkning i benen missas ofta

Minst var tionde person över 65 år har förkalkning i benens pulsådror. En av de vanligaste kärlsjukdomarna som drabbar ger förkalkning i benen är fönstertittarsjukan.

Annons:

Förändringen i blodkärlen liknar den vid åderförkalkning av hjärt- och kärlsystemet och kan få allvarliga följder.

Långvarig smärta

I värsta fall kan de trånga blodkärlen leda till långvarig smärta, amputation och för tidig död. Rökning ökar risken att drabbas och hjälp att sluta röka betecknas som en av de viktigaste insatserna mot fönstertittarsjukan tillsammans med motion, viktminskning och insatser som sänker förhöjt blodtryck och höga blodfetter.

Vården av personer med åderförkalkning i benen kan förbättras. Det visade en kartläggning som gjordes av SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

Inte uppmärksammas tillräckligt

SBU granskade och sammanställde systematiskt forskningsresultat på området och har undersökt rutinerna i primärvården. Rapporten framhöll att sjukdomen inte uppmärksammas tillräckligt.

Diagnosen kan ställas med hjälp av enkla undersökningar som kan utföras på alla vårdcentraler och sjukhus. Utöver en sjukhistoria med uppgift om gångsträcka och kontroll av pulsar, enkla undersökningar med stetoskop, blodtrycks manschett och så kallad penndoppler för att jämföra blodtryck i arm och ben.

Oupptäckt länge

Att sjukdomen ofta blir oupptäckt länge beror inte alltid på sjukvården. En del patienter har inga besvär och söker inte vård. Många av de kärlsjuka har flera sjukdomar samtidigt och berättar kanske inte om symtom från benen.

Till en början märks främst att det gör ont i benen vid gång – en smärta som släpper när man stannar och vilar, fönstertittarsjuka – och muskelsvaghet, att benen inte orkar.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: