Ange ditt sökord

Ätstörningar en reaktion på samhällets motstridiga signaler

Ätstörningar en reaktion på samhällets motstridiga signaler

Psykiska problem som tonårsflickor med ätstörningar lider av är ofta ett resultat av omgivningens signaler – och inte orsaken till ätstörningen.

Annons:

Socionomen Sanna Aila Gustafsson vid Örebro universitet hävdar i en doktorsavhandling att ätstörningar hos unga flickor egentligen är en rationell, om än ohälsosam, reaktion på de motstridiga signaler de får från omvärlden. Hennes forskning bygger på uppgifter från cirka 450 tonårsflickor, både med och utan ätstörningar. Sanna Aila Gustafsson säger i en kommentar till studien att “många som utvecklar problem kring ätande, kropp och vikt har från början en sund självkänsla i övrigt”.

Doktorsavhandlingen, “The importance of being thin” (Betydelsen av att vara smal), visar på att den negativa inställningen tonårsflickorna har till sin kropp, förstärks till att gälla också andra områden i livet – detta när ätstörningen inte har lett till det resultat som de har hoppas att uppnå.

Sanna Aila Gustafsson tycker inte om uppfattningen att ätstörningar beror på perfektionism och kontrollbehov eller att man ställer högre krav på sig själv jämfört med kamraterna. Hon vill visa på att ätstörningar är en reaktion på olika förväntningar och ideal runt utseende, och dessa förväntningar och ideal förmedlas av omgivningen. Därför måste man även ta hänsyn till den aspekten när man behandlar. Sanna Aila Gustafsson undrar om man verkligen kan säga att det är dysfunktionellt att tro att minskad kroppsvikt kan leda till uppskattning från omvärlden när de ideal som dominerar media idag är att man ska vara smal, vacker och framgångsrik. Hon ifrågasätter om det inte enbart är en, om en negativ, men rationell reaktion utifrån den verklighet vi alla lever i.

Vården måste även den inkludera att hantera omvärldens förväntningar i samband med behandling, detta för att hjälpa flickorna att se igenom och förhålla sig till de olika motstridiga förväntningarna som omger oss i dagens samhälle. Sanna Aila Gustafsson understryker vikten av att sätta in förebyggande åtgärder tidigt för att motverka unga flickors missnöje med kroppen – det är en uppenbar riskfaktor i utvecklingen av ätstörningar och relevanta skyddsfaktorer däremot är att ha en positiv kroppsuppfattning med tillåtande attityd till ätande, kropp och vikt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: