Ange ditt sökord

Enligt resultatet av en omfattande studie på kineser kan du förlänga livet genom att äta kryddstark mat - bäst effekt blir det om du äter färsk chili. Foto: Shutterstock

Enligt resultatet av en omfattande studie på kineser kan du förlänga livet genom att äta kryddstark mat - bäst effekt blir det om du äter färsk chili. Foto: Shutterstock

Ät stark mat och lev längre

En stor studie på omkring en halv miljon kineser visar att den som ofta äter stark mat kan öka sin livslängd. Allra bäst effekt blir det om man äter chilifrukten färsk.

Annons:

Bakom studien står forskargrupper från både Kina och USA och studien beskrivs som mycket omfattande och välgjord. 

Så ofta ska du äta kryddstark mat

Enligt resultatet av studien blir effekten bättre ju oftare du äter kryddstark mat. I gruppen som åt stark mat en eller två gånger i veckan visade det sig att det gav 10 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med dem som åt kryddstark mat mer sällan än så. 

För de som åt kryddstark mat tre till sju gånger i veckan var skillnaden 14 procents lägre risk gentemot den grupp som var minst benägen att äta kryddstark mat.

Förutom att studien tyder på att chili och välkryddad mat förlänger livet visar den även att de personer som åt mycket av den maten hade lägre dödligheten kopplad till särskilda sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och lungsjukdomar. Allra helst ska du äta chilin i färsk form, då var den skyddande effekten som allra starkast.

Grundar sig på tidigare studie

Totalt grundas all insamlad data på ungefär en halv miljon vuxna människor i hela Kina. 

Det hela började redan för över ett decennium sedan då samma kineser deltog i en studie där forskarna kartlade deras generella hälsostatus, alkoholvanor, kött- och grönsakskonsumtion och hur mycket kryddstark mat personerna åt, samt i vilken form de fick i sig chili – som färsk eller torkad, i sås eller olja. Studien pågick mellan 2004 och 2008. 

Nu, sju år efter avslutad studie, har forskarna följt upp samtliga av dessa individer och gjort jämförelser mellan deras intag av kryddstark mat. 

Även tidigare studier har påvisat hälsofördelar

Mai-Lis Hellenius är professor i att förebygga hjärt-kärlsjukdomar vid Karolinska institutet och hon är imponerad av de nya forskningsrönen. Till DN säger hon att det är ett gigantiskt arbete av forskarna och resultaten ligger dessutom i linje med tidigare forskning på området. 

Tidigare forskningsresultat har bland annat visat att kryddstark mat kan påverka och förbättra ämnesomsättningen, ge positiv effekt på bakteriefloran i magen samt ha en antiinflammatorisk effekt. Dessa studier har dock inte ens varit i närheten av att vara så omfattande som denna, som har blivit publicerad i ansedda British Medical Journal.

Byt ut salt mot chili

Till alla oss nordbor föreslår Mai-Lis Hellenius att experimentera med andra kryddor i matlagningen, förslagsvis chili, och inte bara använda salt. Vi skulle då slippa de negativa effekterna som för mycket salt innebär, exempelvis höjt blodtryck, och istället kunna ta del av alla de goda hälsofördelar som den här studien visar på.

 
Annons:

Källor:

Dagens Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: