Ange ditt sökord

25 oktober, 2021

Torra ögon

TORRA ÖGON - STARTA FILM

1:41 min

Torra ögon

Doktorn.com informerar om torra ögon. Att ögonen känns torra är ett av de vanligaste besvären man kan uppleva med sina ögon.

Annons:

Varför får man torra ögon? 

Ögontorrhet orsakas oftast av ökad avdunstning eller minskad produktion av den skyddande tårvätskan. Avdunstningen beror ofta på ändrad sammansättning av det yttersta fettskiktet av hornhinnan. Det är vanligare att man har besvär när luften är torr, som till exempel på vintern.

Även när huvudproblemet är ögontorrhet, upplever man ofta besvären som skav, sveda, ögontrötthet eller klåda och det beror på att man inte har några receptorer i ögonen som registrerar torrhet.

Även rinnande ögon kan vara ett symptom på torra ögon. Hos många med rinnande ögon fungerar vätskeproduktionen som den ska, medan fettskiktet är defekt. Då överkompenserar ögat med att producera ännu mer tårvätska. Man kan då få en brännande, svidande eller skavande känsla.

Yttre faktorer som kan bidra till torra ögon

  • Hög åldre
  • Läkemedel
  • Allergi
  • P-piller
  • Många timmar framför datorskärmar
  • Dammig eller varm miljö

Ju äldre vi blir desto mer avtar produktionen av tårvätska. Kvinnor är särskilt drabbade av torra ögon och speciellt i övergångsåldern.

Så förebygger och behandlar du torra ögon

För att förebygga torra ögon kan du tänka på vilka miljöer du vistas i och hur mycket du sitter framför skärmar, att du använder glasögon om du behöver och har korrekt arbetsställning.

Behandlingen bygger på att man ersätter tårvätskan med till exempel ögondroppar och gel. Torra ögon är något som drabbar de allra flesta någon gång i livet och man kan till stor del ta hand om det själv, efter att orsaken utretts.

Det finns receptfria medel som skyddar och lindrar och även andra typer av nya behandlingar hos läkare, vissa optiker och specialister som hjälper om man har torra ögon. Där kan du tala med apotekspersonal, läkare eller optiker om tips och råd.

Torra ögon är dock något som drabbar de allra flesta någon gång i livet och som man i viss mån kan ta hand om själv.

Andra ögonbesvär som kan behöva diskuteras med läkare

Om du har röda och irriterade ögon, eller om endast ett öga är drabbat, eller om du misstänker att dina torra ögon orsakats av någon sjukdom, bör en läkare göra en bedömning.

Läs mer om torra ögon

Annons:

Den här videon handlar om:

Läs även

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: