Ange ditt sökord

5 oktober, 2021

Migrän

MIGRÄN - STARTA FILM

2:04 min

Migrän

Doktorn.com informerar om migrän. Migrän kännetecknas av attacker av sprängande huvudvärk som pågår ungefär ett till tre dygn.

Annons:

Migrän är vanligare bland kvinnor än män och även barn kan drabbas.

Vad kan orsaka ett migränanfall?

Man vet inte exakt vad som orsakar migrän, men genetik och faktorer i omgivningen verkar spela roll. Stress, sömnbrist och hormonförändringar är kända triggerfaktorer för migrän. Det förekommer också att viss typ av mat kan framkalla ett migränanfall. Även starkt solljus, höga ljud och starka parfymdofter är vanliga utlösande faktorer.

Vilka är symtomen vid migrän?

Hur man upplever en migränattack är individuellt. Många märker redan innan att de kommer att få ett migränanfall. Vid ett migränanfall kan man uppleva:

 • Huvudvärk
  – ofta svår och intensiv
  – borrande, dunkande eller pulserande
  – ofta ensidig eller vid ena ögat
  – förvärras vid rörelse av huvudet eller fysisk aktivitet
 • Trötthet och koncentrationssvårigheter
 • Överkänslighet för dofter, ljus och ljud
 • Illamående och kräkningar

Vid migrän med aura inleds migränanfallet med fenomen som till exempel konstiga synintryck med blixtfenomen, zick-zackmönster eller delvis synbortfall. Ibland har man andra symtom som ensidiga domningar. Auran går över efter ungefär 20 minuter.

Vissa av symtomen som kan likna migrän eller aura kan ha farliga orsaker, varför du ska kontakta vården om du är osäker.

Hur behandlas migrän?

Vanliga, receptfria, smärtstillande tabletter som tas direkt vid debut av migränanfallet kan lindra värken.

Ibland behöver läkare skriva ut tabletter, nässpray eller injektioner som tas vid anfall eller för att förebygga migrän.

Vad kan jag själv göra?

Besvären brukar minska om man har goda rutiner, det vill säga att man äter och sover bra och motionerar regelbundet. Försök att undvika stress och undvik mat och dryck som utlöser attackerna. Även avslappningsövningar kan hjälpa.

Läs mer om migrän

Annons:

Den här videon handlar om:

Läs även

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: