Ange ditt sökord

12 januari, 2022

Hidradenitis suppurativa

HIDRADENITIS SUPPURATIVA - STARTA FILM

1:46 min

Hidradenitis suppurativa

Doktorn.com informerar om Hidradenitis suppurativa. Hidradenitis suppurativa, eller HS, är en inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär 1-4 % av befolkningen.

Annons:

Vad är HS?

HS innebär att man får återkommande, ömmande, inflammerade hudbölder i områden som har mycket svettkörtlar, till exempel armhålor, under brösten, i ljumskar, insida lår och mellan skinkorna. Bölderna liknar stora finnar. De är ofta väldigt smärtsamma, kan fyllas med var och spricka och efteråt kan det bildas ärr.

Vilka får HS?

Sjukdomen brukar ofta debutera efter puberteten och är vanligare hos kvinnor än hos män. Man har sett samband med ärftlighet, övervikt och rökning. Utbrott kan även ha en koppling till menstruation.

Hur diagnostiseras HS?

Ibland kan det dröja ett tag innan man får rätt diagnos. Man kan ha haft enstaka bölder som man har fått uttömda på sjukhus men så har de kommit tillbaka eller blivit fler. Ofta kan läkaren bedöma om du har HS utifrån det typiska utseendet, historien och lokalisationerna av bölderna.

Ibland behöver man komma till en hudspecialist för att få rätt diagnos.

Hur behandlas HS?

Beroende på allvarlighetsgraden kan HS behöva behandlas med krämer, perioder med tablettbehandling och om inte detta hjälper kan man behöva bli insatt på behandling hos hudspecialist.

Vad kan man själv gör för att minska besvären? 

  • Minska friktionen genom att inte ha åtsittande kläder
  • Rökavvänjning
  • Vid behov viktnedgång
  • Minska stress
  • Undvika att klämma eller sticka hål i bölderna

Läs mer om hidradenitis suppurativa

Annons:

Läs även

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: