Ange ditt sökord

Mats Sagovinter deltar i ett viktprogram som fått honom mer motiverad Foto: Shutterstock

Mats Sagovinter deltar i ett viktprogram som fått honom mer motiverad Foto: Shutterstock

KBT och läkemedel har gett mig hopp!

Bra redskap och motivation är ett måste för att lyckas gå ner i vikt och dessutom behålla vikten. Även en liten viktminskning kan ge resultat på hälsan.

Annons:

– Jag har insett att mina ätstörningar grundlades tidigt, då min familj hade ett osunt förhållande till mat, säger Mats. Ytterligare en anledning till viktökningen är att jag har haft ett stort behov av att prestera och vara duktig och då har mat blivit en ångestdämpande strategi.
I 24-årsåldern träffade Mats sin nuvarande fru och slutade dessutom att idrotta. Så småningom fick de två döttrar, idag snart fyra och nio månader gamla och fokus hamnade på barnen. Vikten har blivit den prestationssituation där Mats ”misslyckas”. Han har inte klarat av att sätta stopp för sitt ätande.

– Jag tänker inte utan kopplar bort allt när det gäller ätandet, påpekar Mats. Troligtvis har jag svårare att känna hunger än andra. Dessutom är det ganska vanligt att man äter snabbt i mitt yrke som gymnasielärare. Bland det svåraste är just att äta långsamt och därför är vågen en bra hjälp för mig, då jag bara får äta en viss mängd och sedan är det stopp.

Faktaruta

Kognitiv beteendeterapi – KBT
Terapi med KBT-inriktning arbetar med att förändra de tankar, känslor och handlingsmönster som leder till att patienten mår dåligt. Man fokuserar på här och nu.

Tidigare har Mats provat andra metoder,

som viktväktarna, nutrilett och han har även deltagit i en terapigrupp för överviktiga med en psykodynamisk terapeut som ledare. Det har varit för stort fokus på maten och inte på hur man ska ändra sin situation på längre sikt, säger Mats. Man har inte fokuserat på det egentliga problemet, det vill säga tankarna och känslorna bakom, vilket är anledningen till att jag har viktproblem. Han har även haft kontakt med en läkare som försökt hjälpa honom och som skrev ut läkemedlet Reductil.

– Reductil har hjälpt mig mycket. Det gav mig en bra start med lite extra stöd som gjorde det lättare att minska ner på mängden mat. På sikt måste jag självklart lära mig att hantera mina känslor och ångesten, för att kunna behålla vikten.

Monica Arnoldsson, Stress- och friskvårdsterapeut med kognitiv inriktning och certifierad behandlare i Stahremetoden, leder gruppen som Mats deltar i, utanför Stockholm. Kursen kostar 2500 kronor för privatpersoner och man är runt åtta personer i varje grupp.
– Personligen gillar jag inte ordet metod, säger Monica Arnoldsson. Det handlar mer om att ändra livsstil och skapa förutsättningar för ett friskare och mer tillfredsställande sätt att leva på.

Faktaruta

Medicinsk behandling vid övervikt
Det finns idag två läkemedel som kan användas vid viktreducering, Reductil och Xenical. Förstahandsval är alltid livsstilsförändringar av kost och motion. Däremot kan medicinering hjälpa vissa att komma igång eller för de som har hamnat på en platå, att komma vidare med sin viktminskning. Om du vill veta mer, kontakta din husläkare.

Faktaruta

Upplägg Stahremetoden (kombination av KBT och psykopedagogiskt arbetssätt)
Viktprogrammet pågår under tio tillfällen och deltagarna har en arbetsbok och får hemuppgifter som sedan diskuteras i gruppen. Ett kostprogram ingår men huvudbetoningen läggs på att ta reda på varför man äter för mycket.

En lektion:
A. Vägning och genomgång av de nyckelfrågor som är en hörnsten i programmet.

B. Diskussion kring hemuppgiften.

C. Olika teman; självbild, olika tankemönster, kontroll, hjälplöshet, stress, gränssättning och hur dessa påverkar ätbeteendet.

D. Ny hemuppgift.

– För att lyckas krävs motivation

och att man sätter det högt upp på prioriteringslistan, menar Monica Arnoldsson. Man måste dagligen arbeta med sin inre dialog och bli medveten om sina tanke- och beteendemönster, för att kunna bryta den onda cirkeln.
Det är svårt att bryta negativa tankebanor och gå vidare om man saknar verktygen som behövs och det är det jag ger deltagarna, menar Monica Arnoldsson. För mer information om denna kurs gå in på www.limeenergy.se eller om Stahremetoden och andra kurser på www.lisbethstahre.com.
Mats har nu deltagit i fyra av tio lektioner och hemläxan de har till nästa gång är att fundera på negativa tankar. Det är ett lösningsfokuserat program som inte bara tittar på resultat. Man väger sig vid varje kurstillfälle, men det är inget de diskuterar på lektionerna. Då fokuserar man på tankar och känslor.

– Helger och ledigheter är svårast, då man bryter vardagen, säger Mats. Men jag känner hopp just nu – hopp om att lyckas även på sikt. Jag har fått viktiga redskap som jag kan använda mig av i vardagen även efter kursen.
Kursen har varit bra och styrkan är dels metoden men kanske framför allt mötet med andra människor där man får ta del av andras likheter och olikheter och på så sätt får nya perspektiv, menar Mats. Det som saknas är en arbetsbok med mer fokus på oss män.
För ett år sedan vägde Mats 123 kilo och proverna visade ett något förhöjt blodsockervärde och att blodfettet låg högt över gränsvärdet. När han började kursen för fyra veckor sedan var hans vikt 121 kilo och nu har han gått ner fyra kilo.

– Jag har precis varit hos läkaren och det kändes otroligt skönt att mitt blodsocker nu ligger inom normalvärdet och att värdet för blodfett hade sjunkit. Det kan delvis bero på att jag slutat dricka läsk. Det känns bra att den relativt lilla viktminskningen har gett resultat på hälsan. Det går åt rätt håll.
Att väga mat är en metod som passar Mats, som då slipper ha koll på kalorier och andra tabeller. Dessutom kan han äta samma mat som resten av familjen. Det enda man måste tänka på är att väga maten och att se till att få med allt från kostcirkeln.

– Jag får nog leva med att i perioder”

åka dit” igen, men nu har jag redskap som exempelvis vågen och nya insikter som gör att jag lättare kan ta mig upp och hamna på rätt bana igen. Det känns tryggt.

Läs om stahremetoden genom att trycka “här”

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: