Ange ditt sökord

Annons:

Hudteamet

5041 frågor besvarade

Senaste besvarade frågorna

Hud & Hår

Nagelpsoriasis?

Hej, min man har fått diagnosen psoriasis, han har det främst i hårbotten och benen. Han har fått Diprosalic - Kutan lösning av sin läkare för behandling i hårbotten och benen. Det har fungerat relativt bra. Hjälper denna även för att lindra nagelpsoriasis?Tack för svar.

Hud & Hår

Självsprickor på barn

Hej!Jag är mamma till en pojke som är 10 år. Han hade, när han var liten, böjvecksecksem på armar och ben. Sedan 3 år tillbaka har han svåra självsprickor under båda fötterna. Jag har för mig att jag har läst någonstans att det finns en hudsjukdom som är vanlig hos barn och som går över av sig själv i ungefär 12-års åldern. Kan det stämma? Min pojke får väldigt djupa sprickor och har ibland svårt att gå på fötterna ordentligt.

Hud & Hår

Dyshidrotiskt eksem och solsemester?

Hej! Jag har i två månader haft en samling av kliande blåsor på höger långfingers sida. Nu har blåsorna börjat sprida sig på båda händer, men skillnaden är att de nya inte kliar och inte heller sitter i liknande klungor. På långfingret har blåsorna haft en slags period där de uppkommit (kliat), spruckit med vätska och ibland var, klingat ut med torr och narig hud och sedan kommit tillbaka snabbt igen. Jag har behandlat med hydrokortison och mot herpes efter recept utan resultat. På bilderna ser det precis ut som de blåsor som jag har! Har aldrig haft några hudbesvär tidigare och är 21 år.

Hud & Hår

Eksem av p-piller?

När jag var liten så fick jag eksem på armveck och lite på magen, under naveln. Läkarna sa att det var citronsyran jag inte tålde, så jag undvek o dricka läsk och annat som innehåller citronsyra, jag fick också en salva vilket hjälpte mej att få bort eksemen, de kom lite till o från, men in mindre skala. Nu har jag fått tillbaka små eksem under naveln som liknar det jag hade när jag var liten. Jag har börjat äta p-piller och jag tror att de kan bero på det? Hur ska jag få bort eksemenen, finns det någon salva man kan köpa på apoteket eller måste jag gå till en läkare för att få en diagnos och sen recept eller liknande? vill gärna bli av med eksemen ! Tacksam för svar . MVh Jenna

Annons:
Hud & Hår

Ichtyos i hårbotten

Jag och min bror har haft Ichtyos sedan jag föddes. I vår släkt finns sjukdomen endast på min mors sida och det är bara männen som får denna sjukdom. Jag behandlar med Mjölksyra 5% + Glycerol 20% i Essex kräm. Detta fungerar bra men är inte så lämpligt att använda i hårbotten (håret blir väldigt fett och måste tvättas ofta). Finns det något som kan bättra besvären i hårbotten.Tack på förhand.

Hud & Hår

Röda “blemmor” med blåsor i efter insjöbad

Hej!Jag är en tjej på 33 år som i tiotalet år har besvärats av utslag och klåda i samband med badsäsongen på sommaren. Jag får någon dag efter badet svår klåda och irriterade röda blemmor som brukar börja på brösten och bålen där huden är som tunnast/finast och mest osolad. Sedan sprider utslaget sig även till delar som är solade, tex kryper upp på halsen och upp i ansiktet. Det blir efterhand vätskefyllda blåsor som kliar enormt och sedan torkar ihop/rivs av och blir till sår. Jag har varit på hudläkarmottagning, där jag fått stark salva och mjukgörande att behandla det med, vilket lindrar klåda och gör att det försvinner snabbare. Men vad det kommer av och vad det egentligen är kunde de inte svara på! Hoppet står nu till att ni kan identifiera vad det kommer av och om det är någon del av sommarens badsäsong som jag borde kunna njuta?

Annons:
Hud & Hår

Eksem som blir bättre av solbränna?

Jag tror att jag har nån typ av eksem, huden flagnar av på pannan och kinderna. Kliar man så blir det knallrött och svider. Lotion hjälper inte alls, hydrokortison verkar litegrann. Men det konstiga är att när jag har varit ute i sommarsolen ett par timmar försvinner problemen i ca 2 veckor. Jag arbetar mycket vid datorskärmen och nu undrar jag om problemen kan ha med det att göra, och om det finns någon förklaring till varför det blir bättre i solen?

Hud & Hår

Kontaktallergi mot parabener, ansiktseksem

Hej!Jag har haft atopiskt eksem som liten och har väldigt torr hud och känslig hud i ansiktet och tål inga produkter alls, får eksem och måste då smörja med kortison, som jag sedan får akne av som biverkning. Jag tål inte citrusfrukter, äpplen, päron och en massa olika fruktjuicer - får då massa eksemfläckar i ansiktet dagen efter (så jag äter inte dessa frukter). Jag har fått veta att jag är kontaktallergisk mot stearylalkohol och parabener. Vad kan jag använda för mjukgörande och rengörande för ansiktet (på alla innehållsförteckningar jag har läst så finns det parabener). Har ni några tips? Är jätteledsen då jag inte kan sminka mig längre då det finns parabener i allt smink.

Hud & Hår

Variga bröstvårtor

Hej, jag har ett enormt problem. Sedan mer än ett halvår tillbaka har jag haft en fruktansvärd klåda på vårtgården och bröstvårtan, därav små sår som rinner. På något sätt läkte den vänstra bröstvårtan i våras medan den högra fortfarande är oläkt. Kan det vara farligt att gå runt med det här, med tanke på att det rinner från dem? Hur sjutton får jag det att läka? Jag har provat med alsolspritskompress, och att lägga en bit papper i bh:n för att absorbera vätskan/varet. Jag har enorma problem, får det inte att läka helt enkelt, vad ska jag göra? Problemet är inte att jag kliar sönder såren, jag rör inte, men det läker inte i allafall. Jag är 16 år. Snälla, hjälp!

Hud & Hår

Torr hud i anskitet

Hej jag är en kille på 24 år som har väldiga besvär med torr hud i ansiktet. Det är på båda sidorna om näsan, i ögonbrynen och under ögonbrynen. Vad ska jag göra? Det finns inte en receptfri kräm/kortison inklusive mjällschampoo jag inte testat vid det här laget då det pågått i snart 2 år. Det kommer och går och kan en dag vara nästan helt borta för att sedan nästa dag vara värre än nånsin.

Annons:
Hud & Hår

Eksem i handflatorna

Hejsan!Jag har fått eksem i vänster handflata samt att det börjar även komma i höger hand! Det börjar med att huden blir torr, lite vitaktig och sen kliar det så mycket att jag klöser lös ett lager med torr vit hud. Efter det blir det ett vätskande sår som läker och sedan börjar det om igen. Tar väl ett par veckor mellan varven. Jag var in till apoteket och där sa dom oj oj!Tar minst 3-4 mån innan det blev bra men när jag var till doktorn sa han några dagar efter salvbehandling.Jag fick betnovat men det tog inte skruv tycker jag.Vad göra och vad kan det vara som gör att det blir så här? Hade böjveckeksem som liten. Eksemet i höger hand är ungefär stort som en femkrona.mvh Joakim

Hud & Hår

Är det psoriasis? Vart vänder jag mig?

Hej! Jag har under många år haft problem med eksem i underlivet. Det sitter bara på ena sidan och är väl avgränsat mot den andra huden. Men det fjällar inte utan är rött, kan vätska sig lite och sen blir det små sprickor i huden. Området syns alltid men är mer eller mindre rött och irriterat. Kan detta vara psoriasis?

Hud & Hår

Vita fläckar, hudsvamp?

Förra sommaren upptäckte jag att jag hade vita fläckar på ryggen, som fortfarande finns kvar. Det ser nästan ut som när man flagnar efter man bränt sig. Jag har aldrig märkt att jag fjällat, kanske att jag varit något torr på dessa fläckar trots att jag alltid är noga med att smörja mig. Tycker att Zinkpasta har mildrat fläckarna något. För övrigt inga besvär av det, ingen klåda eller liknande, förutom att det är väldigt missprydande. Uppträder även på vintern men då i röda märken. Kan detta vara Pityriasis versicolor? Ska jag prova med Fungoralschampoo? Trots att jag aldrig märkt någon fjällnad elle klåda eller är det ingen mening om det inte är aktivt? Men borde inte de vita fläckarna försvinna i solen då det inte är aktivt? Eller bör jag få diagnos?

Annons:
Hud & Hår

Numelärt eksem? Nickel? Orsak?

Hej! Jag är en 26 årig tjej som har stora besvär av eksem. Det hela började med i höstas att jag fick stora röda blemor på magen som kliades, sved och var irriterande. Detta va precis i höjd med linningen på byxorna. Tror det har med att skärpet som har metall på sig som kommit nära kroppen alt. metallpluppen som sitter innanför på jeansen som legat mot huden. Använder nu knappt jeans alls då det känns som att utslagen förvärras.

Hud & Hår

Små, torra fläckar

Hej!Jag är en tjej på 40 år, som så länge jag kan minnas har haft till och från små torra fläckar. De är hudfärgade (ibland något rosa om de är mycket torra), lätt fjällande, ca 0,5 -1,5 cm stora, runda/ovala, kliar sällan. De kommer mest på vintern, i princip över hela kroppen men oftast på axlar, överarmar, rygg. De växer inte, ändrar inte färg och går bort av sig själv efter några veckor och kommer inte tillbaka. Smörjer jag med receptfri kortisonsalva försvinner de på någon vecka. Var hos läkare för många år sedan (av ren nyfikenhet) som tittade mycket snabbt och sa att det var en form av böjveckseksem. Min mormor och mamma har/har haft samma torra fläckar. Båda två har/hade reumatism utan reumafaktor, och någon av dem (kommer inte ihåg vem) fick besked av en läkare att de torra fläckarna var psoriasis. Mina tre barn (3, 7 och 11 år) har också dessa torra fläckar av och till, men ingen av oss har några som helst besvär i armveck, knäveck etc. Det finns ingen allergi i familjen. Har inte märkt någon förändring under/efter graviditeterna.Vore tacksam för tips om vad det kan vara - har läst läkarböcker och sökt på nätet men aldrig hittat nåt som stämmer in.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: