Ange ditt sökord

Många olika orsaker kan ligga bakom att ett barn kräks.  Foto: Shutterstock

Många olika orsaker kan ligga bakom att ett barn kräks. Foto: Shutterstock

Varför kräks barn?

Nästan alla barn kräks då och då. Det kan bero på för stor måltid, infektion eller anatomiska problem i magmunnen.

Annons:

Kräkningar hos spädbarn är mycket vanligt och kan ofta betraktas som helt normalt. 

Orsaker till kräkningar hos barn

Många olika orsaker kan ligga bakom att ett litet barn kräks. När ett barn är litet är slutningsfunktionen i den övre magmunnen ännu inte helt utvecklad, och det är lättare för maginnehåll att stötas upp.  Efter en måltid är det inte helt ovanligt att magen gör sig av med överskott om det blivit för  mycket bröstmjölk eller ersättning.

Kräkningar är också ett av tecknen vid en infektion. Under maginfluensa kräks barnet och får ofta även diarré. Om barn drabbas av öroninflammation, luftvägsinfektion, urinvägsinfektion eller blindtarmsinflammation  kräks de också ofta.

Om det rör sig om större barn som kräks är det en god idé att sluta ge dem mjölk eller mjölkprodukter under några dagar. Ge barnet svag saft och vätskeersättning.

Magmunnen för trång

Om ditt nyfödda barn plötsligt börjar få explosiva uppkastningar vid 3-5 veckors ålder kan det bero på att magsäcken är för trång där den går över i tarmen. Det kallas för pylorusstenos. Om barnet inte trivs och går ner i vikt på grund av all mjölk som det kräks upp efter varje måltid är en operation den enda lösningen och då blir barnet helt friskt. Om du ammar barnet eller ger det modersmjölkersättning kan du fortsätta med det, men ge barnet fler måltider än du brukar och mindre portioner åt gången.

Om uppkastningar kommer samtidigt med diarré förlorar barnet vätska. Detta är inte märkbart förrän efter ett par dagar men förbättras inte barnets tillstånd bör en läkare kontaktas.

Om ett barn har kräkningar ofta, plötsliga så kallade kaskadkräkningar, eller kräkning i kombination med dålig viktuppgång eller andra komplikationer behöver det utredas hos läkare.

Kan vara tecken på stress

Hos äldre barn som kräks kan det vara ett tecken på psykisk belastning, stress, problem i skolan eller därhemma. Om det fortsätter ska du gå till en läkare, kanske det kan vara en hjälp till att lösa konflikten eller i alla fall avslöja orsaken.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: