Ange ditt sökord

Många olika orsaker kan ligga bakom att ett barn kräks.  Foto: Shutterstock

Många olika orsaker kan ligga bakom att ett barn kräks. Foto: Shutterstock

Varför kräks barn?

Nästan alla spädbarn kräks då och då. Det gäller både för barn som ammas och de som får modersmjölksersättning. Ofta beror det på att barnet har fått i sig för mycket och därmed kräks upp överskottet.

Annons:

När barn blir sjuka stannar magaktiviteten. Magsäcken tömmer sig inte så fort som vanligt och det medför att maten kommer upp igen.

Olika orsaker

Många olika orsaker kan ligga bakom att ett barn kräks. Under maginfluensa kräks barnet och får ofta även diarré. Om barn drabbas av öroninflammation, luftvägsinfektion, urinvägsinfektion eller blindtarmsinflammation och feber, kräks de också ofta. 

Om det rör sig om större barn som kräks är det en god idé att sluta ge dem mjölk eller mjölkprodukter under några dagar. Ge barnet svag saft eller bara vatten med lite salt och socker. Till 1 liter vatten används 8 tsk socker och en tsk salt.

Magsäcken för trång

Om ditt nyfödda barn plötsligt börjar få explosiva uppkastningar vid 3-5 veckors ålder kan det bero på att magsäcken är för trång där den går över i tarmen.

Om barnet inte trivs och går ner i vikt på grund av all mjölk som det kräks upp efter varje måltid är en operation den enda lösningen och då blir barnet helt friskt. Om du ammar barnet eller ger det modersmjölkersättning kan du fortsätta med det, men ge barnet fler måltider än du brukar och mindre portioner åt gången.

Om uppkastningar kommer samtidigt med diarré förlorar barnet vätska. Detta är inte märkbart förrän efter ett par dagar men förbättras inte barnets tillstånd bör en läkare kontaktas.

Kan vara tecken på stress

Hos äldre barn som kräks kan det vara ett tecken på psykisk belastning, stress, problem i skolan eller därhemma. Om det fortsätter ska du gå till en läkare, kanske det kan vara en hjälp till att lösa konflikten eller i alla fall avslöja orsaken.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: