Ange ditt sökord

Vid blindtarmsinflammation får du ont i nedre delen av magen och runt naveln. Foto: Shutterstock

Vid blindtarmsinflammation får du ont i nedre delen av magen och runt naveln. Foto: Shutterstock

Blindtarmen sitter i början av tjocktarmen, långt ned på höger sida av buken. Foto: Getty Images

Blindtarmen sitter i början av tjocktarmen, långt ned på höger sida av buken. Foto: Getty Images

Blindtarmsinflammation (appendicit)

Blindtarmsinflammation är en inflammation i blindtarmen som oftast åtgärdas genom operation. Symtomen kan vara magsmärtor, illamående och feber. Efter operationen blir patienten normalt sett helt återställd.

Annons:

Blindtarmen är den del av tarmarna som sitter mellan tjocktarmen och tunntarmen i högra delen av magen. När man får blindtarmsinflammation är det egentligen bihanget på blindtarmen som inflammeras, och detta tillstånd kräver akut behandling.

Varför får man blindtarmsinflammation?

Man vet inte helt säkert varför vissa personer får blindtarmsinflammation, men förmodligen beror det på att bihanget i blindtarmen stoppas upp av till exempel mat eller avföring vilket leder till ökat tryck. Då svullnar bihanget och infektion och varbildning uppkommer ofta, vilket sedan leder till en inflammation.

De flesta patienter är mellan 10-20 år, och cirka 10 procent av alla personer har någon gång haft inflammation i blindtarmen. Det är inte farligt att leva utan blindtarm. Trots att blindtarmen påverkar kroppens immunsystem går det utmärkt att leva ett hälsosamt och symtomfritt liv även efter en operation.

Symtom på blindtarmsinflammation

Det allra vanligaste symtomet vid blindtarmsinflammation är att man får smärta i nedre delen av magen och känner sig öm omkring naveln. I vissa fall börjar man också må illa och får svårt att äta. På grund av inflammationen brukar patienten även få feber. Smärtan tilltar vid rörelser och ökar ju längre man går obehandlad.

Om man inte får behandling för inflammationen så kan blindtarmen brista. Vissa personer får i stort sett inga symtom alls i början och det är därför viktigt att särskilt föräldrar överväger blindtarmsinflammation om deras barn får oförklarliga magsmärtor som håller i sig. Hos barn kan blindtarmen nämligen brista tidigare än hos vuxna, och det är därför viktigt att de får vård tidigt i händelse av en inflammation.

Att ställa diagnosen blindtarmsinflammation

Magsmärtor är vanliga och kan bero på en mängd olika saker. Om man trots det känner sig orolig och flera av symtomen på blindtarmsinflammation stämmer in, så rekommenderas att kontakta närmaste vårdcentral. Där genomför läkaren en undersökning genom att känna på magen för att se var det gör ont, och även genom att föra upp ett finger i ändtarmen för att se om patienten känner någon smärta i närheten av blindtarmen.

Man tar också ett blodprov för att se om patienten har någon inflammation i kroppen, och det går även att använda sig av ultraljud för att se ifall var samlat sig kring blindtarmen vilket är ett tecken på inflammation.

Behandling av inflammerad blindtarm

En inflammerad blindtarm måste alltid behandlas, och detta görs genom att den opereras bort. Om inte detta sker kan den i vissa fall brista eller så kan inflammationen i blindtarmen leda till bukhinneinflammation som är ett allvarligt tillstånd. På grund av detta sker operationen av blindtarmen omgående efter att diagnosen konstaterats för att undvika komplikationer. Operationen tar cirka 45 minuter och sker under narkos. I vissa fall kan patienten behandlas med antibiotika istället för att man genomför en operation, men då är risken för en återkommande blindtarmsinflammation ungefär 20 procent.

Vid brusten blindtarm eller bukhinneinflammation så opereras blindtarmen bort, och sedan behandlas patienten med antibiotika. Efter operationen får patienten normalt ligga kvar på sjukhuset ett dygn (några dagar längre vårdtid om blindtarmen brustit) och sedan vara sjukskriven under en veckas tid.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: