Ange ditt sökord

Bristande ergonomi vid kontorsarbete är en vanlig orsak till handledsbesvär. Foto: Shutterstock

Bristande ergonomi vid kontorsarbete är en vanlig orsak till handledsbesvär. Foto: Shutterstock

Varför får du ont i handleden och vad kan du göra?

Det är ganska vanligt att ha ont i handleden, och smärtan kan uppstå av flera olika orsaker. Handlederna är avancerade och därför finns det en del saker som kan göra att det gör ont. Här tittar vi närmare på vad det kan bero på och hur du kan lindra värk i handleden.

Annons:

Handledens anatomi

Handlederna är komplexa. De är del av många varierade rörelser som dessutom upprepas mycket. Området består av åtta eller nio små ben i två rader. Dessutom finns det en mängd leder som ger handleden sin flexibilitet och rörelseförmåga. Detta gör att handledsbesvär till följd av skador och överbelastning är vanliga.

Att ha ont i handleden

Vi gör många olika saker med händerna och fingrarna. Därför kan smärta i handleden orsaka rejäla problem i vardagen, både i arbetslivet och på fritiden.

Besvär med handleden kan leda till:

  • Svårigheter att lyfta saker
  • Minskad kraft i handen och fingrarna
  • Att blir svårt att skriva eller använda ett tangentbord
  • Att det blir svårt att böja armen/handen i vissa riktningar
  • Svaghet, ömhet och domningar

Utan rätt behandling kan problemen bestå eller förvärras. Ibland försvinner de på egen hand.

Orsaker till smärta i handleden

Det är vanligt att dela upp problemen i två kategorier: akuta och icke-akuta. Akuta sker vid direkt trauma, t ex idrottsskador, trafikolyckor och misshandel. Icke-akuta sker över tid, t ex när du överbelastar handleden genom en bristfällig arbetsställning på kontoret. Oavsett hur det gått till kan du behöva tag i problemet för att bli av med besvären.

En bruten handled innebär att du brutit strålbenet, ett ben ovanför handleden. Symtomen är smärta och svullnad kring benbrottet, och att det blir svårt att röra armen eller handleden. En vanlig överbelastningsskada är karpaltunnelsyndrom, vilket sker när en svullen handled ökar trycket på nerven som går till fingrarna. Detta är dock bara två exempel på problem som kan skapa smärta och andra besvär i handlederna.

Behandling när du har ont i handleden

Benbrott i underarmen eller handleden kan läkas genom gipsning, men ibland kan det behövas en operation för att lägga benbrottet till rätta. Vid en stukning brukar det främst behövas vila (lindning och kyla och kan hjälpa mot svullnaden). Om du har tillfälligt ont i handleden kan det hjälpa med receptfria värktabletter eller smörja in med något som bedövar smärtan.

Vid överbelastning brukar det hjälpa att vila från aktivitetet en period. Det kan t ex handla om träningsformer eller andra upprepade rörelser som orsakar besvär. Vid kontorsarbete kan du behöva förbättra din arbetsställning för att komma åt problemen. Om de kvarstår efter vila behöver du troligen söka vård för att få hjälp.

När bör du söka vård?

Om din handled är svullen eller om du har mycket ont efter ett fall bör du direkt kontakta en vårdcentral eller jourmottagning.

Om du har ihållande värk i handleden är det bra att söka vård för att se vad den beror på och få en diagnos. Ibland kan det krävas behandling för att det underliggande problemet ska försvinna.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: