Ange ditt sökord

En vagel är en inflammation i ögonlockets kant. Foto: GettyImages

En vagel är en inflammation i ögonlockets kant. Foto: GettyImages

Vagel i ögat – orsak och behandling

Vagel är en inflammation i en talgkörtel på ögonlockets kant. Det ser ut som en röd liten svullnad, ibland med en gul prick i mitten. Den infekterade körteln kan skava och irritera mot ögat. Oftast brister vageln av sig själv efter ett par dagar och ingen behandling är nödvändig.

Annons:

Hur uppstår en vagel

På kanten av ögonlocket sitter talgkörtlar som mynnar ut vid ögonfransarna. Om någon av dessa talgkörtlar inflammeras eller infekteras uppstår en vagel. Orsaken är ofta att bakterier kommit in i körteln. Torra ögon, seborroisk dermatit eller atopi kan vara bakomliggande orsaker. En vagel kan sätta sig både på det övre eller undre ögonlocket.

Vanliga symtom vid vagel

En vagel syns som en röd svullnad eller liten böld på någon av ögonlocken. Den kan variera i storlek från knappt synbar till cirka en centimeter. I mitten syns en gul prick. Vageln skaver mot ögat och irriterar.

Inflammationen är som kraftigast i ett par dagar för att sedan klinga av. Det kan ta upp till tio dagar innan symtomen är helt borta. I några fall kan vageln kapsla in sig och bilda en liten knöl, som inte är öm. Om den inte försvunnit efter 3-6 månader kan den opereras bort.

Behandling vid vagel

  • Behandling med varma kompresser och försiktig massage kan vara hjälpsamt, det öppnar upp den igentäppta utförsgången i körteln.
  • En vagel brister oftast av sig själv efter ett par dagar. Då kommer var och lite blod ut. Tvätta rent med vanligt vatten. Efter en tid skrumpnar vageln av sig själv.
  • Går besvären inte över kan vårdcentralen kontaktas. Du kan få recept på en ögonsalva med antibiotika.

 

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: