Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vad är kristallsjuka eller karusellyrsel?

Kristallsjuka, benign paroxysmal yrsel, kan drabba alla personer och uppkommer framför allt som yrsel vid lägesförändringar.Orsaken är en förändring i balansorganet. 

Annons:

Kristallsjuka, godartad lägesyrsel eller så kallad karusellyrsel beror på att de så kallade otolitstenarna, ”kristallerna”, har lossnat från sin vanliga plats och hamnat i någon av båggångarna (örat). Kristallernas uppgift är att känna av lägesförändringar när kroppen gör någon form av rörelse. Har kristallerna lossnat och hamnat i båggångarna kan man istället känna karusellyrsel och illamående.

Hur uppkommer kristallsjuka?

Vanligen uppkommer kristallsjuka efter att man har utsatts för hjärnskakning eller om man har fått någon form av virus som satts sig på balansnerven. Ofta finns det ingen direkt förklaring till varför man drabbats av kristallsjuka och inte heller varför kvinnor oftare drabbas än män. Kvinnor drabbas oftast när de har passerat 40-års ålder.

Symtom vid kristallsjuka

De symtom som man känner av är den karusellyrsel som varar upp till 15 sekunder, oftast när man lägger sig ned, vänder sig i sängen eller reser sig upp. Rörelserna i sig behöver inte vara hastiga utan man kan känna av denna yrsel om man sakta böjer huvudet framåt eller bakåt i rörelser som liknar vanlig bockning.

Det kan också uppstå när man vaknar i sängen och rör sig för att exempelvis stänga av väckarklockan på morgonen. När yrselkänslan kommer har man ofta balanssvårigheter, svårt att kunna gå rakt samt problem med att fokusera blicken.

Behandlar man kristallsjuka?

För de flesta drabbade går kristallsjuka över av sig själv efter några veckor men den har en tendens att komma tillbaka. Cirka häften av patienterna får tillbaka en omgång med känning av yrseln. För att bli av med sin yrsel måste man behandla bort den genom så kallad repositionsbehandling, Epleys manöver,  vilket hjälper mer än 85% av de drabbade.

Hur fungerar repositionsbehandling?

Som patient är det först och främst viktigt att veta vilken av balansorganet som är sjukt/skadat. Tillsammans med den läkare man besöker, vanligen en öronläkare, gör man i en följd kombinationer av huvudrörelser för att kunna flytta tillbaka kristallerna från båggången till sin normala plats. Det är inte särskilt farligt men man bör genomföra dessa rörelser med någon som har god kunskap om sjukdomen och som visar tillvägagångssättet.

Återkommer kristallsjukan i perioder eller för de som inte blir helt besvärsfria efter behandling får man ibland slutföra behandlingen på egen hand.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: