Ange ditt sökord

Vägglössens storlek är som en äppelkärna Foto: Shutterstock

Vägglössens storlek är som en äppelkärna Foto: Shutterstock

Själva vägglusbetten gör vanligtvis inte ont, men blir ofta röda och kliar efteråt.  Foto: Shutterstock

Själva vägglusbetten gör vanligtvis inte ont, men blir ofta röda och kliar efteråt. Foto: Shutterstock

Placera aldrig resväskan i hotellsängen. Foto: Shutterstock

Placera aldrig resväskan i hotellsängen. Foto: Shutterstock

Vägglöss – så undviker du att drabbas

Vägglöss är en skräck för många på resande fot. Den alltmer vanliga skinnbaggen är svår att bli av med och lämnar tydliga, kliande bett.

Annons:

Med några enkla knep kan du undvika att få med dig vägglössen hem efter resan.

Stor ökning av vägglöss

Vägglöss var fram till nyligen ovanligt i Sverige. De senaste 20 åren har dock saneringen av vägglöss ökat i mycket snabb takt och tiotusentals hem måste saneras varje år.

Att ha vägglöss hemma behöver inte vara ett tecken på dålig hygien, även om vägglössen trivs bäst i stökiga hem där det finns många platser att gömma sig på under dygnets ljusa timmar.

I takt med att vi reser mer och flyttar oftare, får vägglössen det lättare att spridas. De kommer till exempel lätt in i resväskan på hotellrummet eller är följer med i flytten mellan olika boenden.

Så vet du om du har vägglöss hemma

Om du misstänker vägglöss är det viktigt att agera snabbt och effektivt för att minska spridningen hemma.

Vägglössen känns igen då de till storleken är som en äppelkärna. De lever ofta i sängen och har en gulbrun färg om de har sugit blod. Även om man inte ser vägglössen på dagen är ett tecken att man kan se deras spillning som små svarta prickar som är samlade.

Symtom vid vägglöss

På morgonen kan det finnas små blodfläckar på sängkläderna som spår efter vägglössens bett. Själva betten gör vanligtvis inte ont, men blir ofta röda och kliar efteråt.

Betten likar vanliga myggbett och kan vara lätta att förväxla, det är därför viktigt att undersöka sin säng och omgivning vid misstanke om vägglöss.

Så undviker du vägglöss

Det är mycket besvärligt när vägglössen väl har kommit in i våra hem, det är därför viktigt att tänka förebyggande för att undvika att få hem dem innanför dörren.

Bästa råden för att undvika vägglöss

  • Undersök sängen på ditt hotellrum
  • Placera inte resväskan öppen eller i närheten av sängen, då lössen gärna går in i den
  • Var försiktig om du köper begagnade möbler
  • Packa i förslutna plastpåsar när du reser

Hur blir man av med vägglöss?

Vägglössen är svåra att bli av med eftersom de kan gå i dvala under lång tid och då inte behöver äta. De tar sig lätt in i väskor eller andra små utrymmen där de kan gömma sig, till exempel bakom lister eller böcker.

Det går inte att bli kvitt vägglössen själv eftersom det bland annat krävs stor kunskap kring hur lössen gömmer sig i hemmet. Det används också ofta kemikalier vid sanering. Det är mycket viktigt att kontakta ett saneringsföretag så snabbt som möjligt när man misstänker att det finns vägglöss i hemmet.

Annons:

Källor:

Anticimex, Trygghansa, Folkhälsomyndigheten

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: