Överhudens hornlager är unikt. Den är kroppens enda del av ett organ vars vatteninnehåll står i direkt relation till atmosfärens fuktighet.
Vid låg luftfuktighet minskar vattenhalten i hornlagret. En vattenhalt under tio procent ger direkta symtom i form av torrhet, narighet och sprickor.
Varför får man torr hud?
Det finns ett naturligt fettlager i huden, som håller den mjuk och smidig. Om detta lager skadas blir huden uttorkad. Hornlagret är uppbyggt som en tegelstensmur med fetter som “murbruk” och keratinrika hudceller som “tegelstenar”. Fetterna står för den största barriärförmågan. Diskmedel, tvål och andra rengöringsmedel innehåller ämnen som löser upp fett och då minskar mängden fetter i “murbruket”.
Ju oftare du använder diskmedel och tvål desto mer fetter försvinner från hornlagret och till slut finns inget av barriärförmågan kvar. Huden blir skadad, torr och eksem uppstår lätt. Läs mer om hudens lager och funktioner.
Faktorer som påverkar
Det är inte enbart vid sjukliga förändringar som huden blir så torr och spröd att den spricker. Väder och vind påverkar också hudens kvalité. Andra orsaker till uttorkad hud är vatten, tvål och diskmedel. Det är för att det naturliga fettlagret i huden skadas eller tunnas ut som huden blir uttorkad och eksembenägen.
Arv har en stor betydelse för hudtorrhet. Vissa människor har en hud som ärftligt är antingen torr eller lätt torkar ut.
Symtom
När huden torkar ut är det de yttersta lagren i överhuden som drabbas först. Huden blir narig, fjällar och får sprickor. Risken ökar att huden inflammeras vilket i sin tur så småningom kan leda till eksem som släpper ut fukt från underhuden.
Torr hud är ett vanligt tillstånd speciellt under vinterhalvåret med låg luftfuktighet inomhus kombinerat med kyla utomhus.
Behandling
Om huden inte får tillräckligt med fukt blir den torr. När du tvättar dig försvinner en del av hudens skyddande fett. Det är därför viktigt att återfukta huden genom att smörja in den med en bra kräm, salva eller lotion.
Det är viktigt att dagligen smörja in hela kroppen med mjukgörande kräm samt alltid smörja in huden efter bad/dusch. Mjukgörande kräm fungerar som klådstillande och hjälper till att stärka hudens barriärfunktion. Det finns många olika typer av mjukgörande krämer. De kan innehålla till exempel karbamid, koksalt, propylenglykol eller fettsyror. Välj den som känns bäst för just dig. Tyvärr kan man nog inte en gång för alla “bota” torr hud, man måste smörja regelbundet.
Mjukgörande kräm eller lotion?
Skillnaden mellan en kräm och en lotion beror i första hand på skillnaden i innehållet av vatten. En kräm innehåller mer fett än en lotion och kan upplevas som mera fet och kladdig. Lotioner anses behövas användas oftare än en kräm för att ge samma fuktbevarande effekt. För Propyless gäller inte detta. Propyless visade sig faktiskt ge samma fuktbevarande effekt som en kräm i en klinisk undersökning. Många personer som använder en lotion tycker att lotionens kosmetik är bättre. De kosmetiska egenskaperna spelar en mycket stor roll för att man skall använda en mjukgörare på rätt sätt och därmed också för att få ett gott resultat av behandlingen.
Huvudsyftet med att använda en mjukgörare är att öka elasticiteten i hornlagret genom att öka vattenhalten. Detta kan man uppnå på två sätt. Man kan använda en mjukgörare som håller kvar fukt i hornlagret och/eller tillföra fett i form av till exempel en fetare kräm som reducerar vattenförlusten från hudytan.
Läs mer om mjukgörande medel.
Tvätta med ljummet vatten
Vid torr hud bör man bara tvätta med ljummet vatten och sedan smörja in en mjukgörande kräm. Du bör smörja in huden ofta. Den som har torr hud eller hud som lätt torkar ut bör smörja in sig varje dag. Använd den produkt som passar din hud bäst. Vid känslig hud bör man vara försiktig med tvål och uttorkande rengöring. Det är vanligt att man upplever sin hud torr i ansiktet fast den samtidigt känns fet. Det har visat sig att bästa resultat för behandling av torr hud uppnås genom upprepad smörjning under lång tid. Så snart överhuden mjuknat och blivit fri från sprickor, tror de flesta att de inte behöver smörja in sig längre och avbryter behandlingen. Men för att huden ska hinna bli ordentligt återställd måste man fortsätta att smörja in sig även efter det att huden återfått sitt naturliga utseende.
Atopiker, psoriatiker och andra patienter med torr eller lätt uttorkbar hud bör använda/få föreskrivet en generös dos mjukgörare tillsammans med uppmaningen att fortsätta smörja in sig i flera veckor efter det att torrhet och synliga sprickor försvunnit. Kostnader för vissa mjukgörare ingår i högkostnadsskyddet vid vissa långvariga dermatoser som t ex eksem och psoriasis.
Vad kan jag göra själv?
Torr hud är ett problem som är svårt att få bukt med, men det finns mycket man kan göra för att förebygga och hjälpa. Varje dag förnyar sig din hud och skapar en balans mellan fuktighetsgrad och elasticitet. Det är en förutsättning för att den ska fungera som det skydd du behöver. Om du tvättar dig för ofta hinner inte huden återställa det naturliga fettlagret och du riskerar att få irriterad hud med klåda eller eksem. Till exempel bör du inte duscha eller bada mer än en gång per dag.
Huden är så känslig att den ibland kan behöva hjälp för att bibehålla sin elastiska mjukhet, t.ex. med en mild mjukgörande hudlotion. Den som har torr hud eller hud som lätt torkar ut rekommenderas att smörja in sig dagligen, i synnerhet efter kontakt med vatten. Händerna måste smörjas in betydligt oftare. Det bästa är att smörja tunt, lite och ofta. Det ställer stora krav på mjukgöraren. Den skall inte kännas kladdig eller obehaglig. För atopiker, psoriatiker och andra patienter, som måste smörja in stora hudytor under långa perioder, är det viktigt med mjukgörarens medicinska egenskaper.
Det har gjorts en beräkning av hur mycket mjukgörande kräm det går åt för att som vuxen smörja in sig tre gånger om dagen under en vecka respektive tre månader:
Åtgångsschema | 1 vecka | 3 månader |
Hela kroppen | 450g | 5400g |
Bålens framsida | 150g | 1800g |
Ryggen | 150g | 1800g |
En arm | 75g | 900g |
Båda händerna | 75g | 900g |
Ett ben | 150g | 1800g |
Båda fötterna | 100g | 1200g |
Ref.: H.Hammar – Kompendium i dermatologisk behandling 1992.