Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Eksem

Eksem är en inflammation i huden där både över- och underhuden är inblandad. En inflammation uppstår i överhuden med kraftig ansamling av vätska i och mellan cellerna.

Annons:

Orsaken till vätskeansamlingen är att ämnen frisätts från cellerna som kallas “cytokiner”. Ett eksem kan ge upphov till hudrodnad och knottror (små blåsor) vilka senare också kan ge sår som vätskar och sårskorpor.

Olika eksem

Eksem kan indelas i:

Faktorer som påverkar

Många faktorer kan bidra till uppkomsten av ett eksem. Till exempel kan kemiska ämnen ge upphov till både allergiska och så kallade icke-allergiska eksem. Vid många eksem är bakgrunden oklar. Kyla utomhus och låg luftfuktighet inne försämrar, alltför mycket duschande torkar ut huden och har man det jobbbigt eller stressigt på jobbet, i skolan, eller i övrigt så blir eksemet sämre.

Mikroorganismer (svampar och bakterier) kan spela en viktig roll både vid uppkomsten och försämringen av många eksem. Om man har en svampinfektion i huden kan detta ge upphov till ett allergiskt eksem. Detta drabbar ofta händerna. En svamp som normalt finns på huden och kallas Pityrosporum ovale, kan ibland uppträda som ett allergen (allergiframkallande ämne) vid atopiskt eksem/böjveckseksem.

Alla eksem kan angripas av bakterier, oftast stafylokocker eller streptokocker, och då bli infekterade. Vid atopiskt eksem kan även bakterier uppträda som allergen och försämra eksemet. Att minska mängden svampar och bakterier är därför en viktig del i behandlingen.

Symtom

Eksemet yttrar sig oftast som rodnande, ibland vätskande, områden på huden. Det vanligaste är att huden kliar och är mycket torr.

Behandling

Alla blir bättre med rätt behandling. Idag är det vanligt att man inleder med en stark steroidsalva en gång om dagen för att sedan glesa ut insmorningstillfällena. Ljusbehandling och UVB har också visat effekt. Det är viktigt att kombinera med mjukgörare – finns som lotion, kräm eller salva. Kom ihåg att även smörja med mjukgörare även i goda perioder, dvs då eksemet är under kontroll och steroidkrämer inte används. Smörj tunt och ofta – ett tjockt lager ger inte bättre effekt. Tillsats av propylenglykol eller karbamid gör krämen/lotionen extra fuktighetsbevarande.

Eksem ger klåda. Klådan kan leda till rivning och göra att eksemet angrips av bakterier, oftast stafylokocker eller streptokocker, och då bli infekterat. Att minska mängden svampar och bakterier är därför en viktig del i behandlingen. Här kan behandlingen utgöras av antibiotika, ljusbehandling och/eller kalium-permanganatbad. Någon gång kan också antihistamin prövas. Krämer med klådstillande, och lindrande effekt kan också rekommenderas.

Nickelallergi

Vid nickelallergi är eksemet från början ofta lokaliserat till de hudområden som kommer i kontakt med nickel, ex. huden under jeansknappen, örsnibben vid örhängen o.s.v. När man haft eksem länge ses ibland en spridning utanför dessa områden. Har man kontakt med nickel via händer är det lätt att det sprids via indirekt kontakt till ansikte och då även ögonlock. Det är mycket viktigt att man försöker undvika all kontakt med nickel.

Läs mer om olika typer av eksem:

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: