Ange ditt sökord

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Handeksem

Utslag på händer och fingrar orsakas ofta av eksem men kan bero på en annan hudsjukdom, t.ex. psoriasis. Utredning av handeksem kräver därför en omsorgsfull sjukhistoria och ofta en allergiutredning med bl a testning.

Annons:

Det är viktigt att komma ihåg att cirka hälften av alla handeksem inte beror på någon allergi utan på andra ospecifika faktorer, t.ex. uttorkning, alltför flitig kontakt med tvål och vatten, tvättmedel, hudretande ämnen som diverse lösningsmedel, aceton, olja, bensin, putsmedel m.m. Det s.k. “husmorseksemet” hör hit och ses hos personer med våtyrken, t.ex. köks- eller sjukvårdspersonal, men ofta också hos spädbarnsföräldrar p.g.a. upprepad våtkontakt i samband med barnets skötsel.

Klinisk bild

Eksem är en reaktion i huden och har samma utseende oberoende av orsak. Man kan därför oftast inte se på eksemet direkt vad det beror på, även om en hudläkare kan dra vissa slutsatser av den kliniska bilden. Utseendet beror på eksemets svårighetsgrad. Akuta eksem är mer ilsket rodnade och vätskande med inslag av små eller större blåsor, medan mer långdragna fall har en blekare rodnad med en mer eller mindre kraftig fjällning.

Sjukdomsorsaker:

  • Allergi
    Långvarigt handeksem beror i ca. hälften av alla fall på en kontaktallergi. Hit hör allergi för metallföremål, nickel, kobolt, krom, gummikemikalier, balsamer i vissa handkrämer, oljor i apelsin och citronskal, parfymer, barrträdsbalsam (kolofonium) som ingår i kåda, häftklister m.m. Andra exempel är formalin och mörka färgämnen. Kontakt med vissa växter kan såväl vara hudretande som ge upphov till allergi. Med s k lapptest som anbringas på huden påvisas om kontaktallergi föreligger eller ej.
  • Nötningseksem
    Detta är en vanlig orsak till handeksem och beror inte på någon allergi utan enbart på allt för flitigt upprepad kontakt med retande ämnen eller ämnen som löser ut hudens skyddande fettämnen. Denna form kallades förr husmorseksem. Detta eksem börjar ofta med torrhet och småsprickor, först ofta mellan fingrarna, och sedan tillkommer eksem med en ökande rodnad och fjällning.
  • Atopiskt handeksem
    Personer som haft böjveckseksem (atopiskt eksem) som barn, i armveck, knäveck eller på kroppen, löper större risk än andra att som vuxna få ett handeksem, även om eksemet på kroppen för länge sedan är läkt. Deras hud är mer känslig än hos andra för hud-retande ämnen och upprepade våtkontakter. Våtyrken inom sjukvård och restaurantbranschen är utsatta. Direktkontakt med matvaror, hantering av frukt, potatisskal, grönsaker, kött och fisk m m ligger ibland bakom besvären.

Förlopp

Handeksem kan bli mycket långvarigt om inte bakomliggande orsaker utvärderas, stor försiktighet vidtages i dagliga rutiner och effektiv behandling sätts in.

Förebyggande åtgärder är sedan minst lika viktiga för att förhindra återfall i eksemet. Man bör veta att huden är extra känslig i 4-5 månader efter det att eksemet förefaller läkt. Återfallsrisken är extra stor under denna tid.

Behandling

Viktigare än själva behandlingen är att patienten noga undviker alla hudretande och allergiframkallande ämnen samt våtkontakter. Viktigt är också att flitigt hålla huden mjuk och smidig och undvika uttorkning. Ren eksembehandling ges ofta med kortisonpreparat av olika styrka och Din läkare väljer medel efter eksemets karaktär. Akut vätskande eksem kräver speciell behandling.

I mer långvariga fall av handeksem kan medicinsk ljusbehandling behöva adderas. Eksem kan ibland bli infekterat och kräva tillägg av antibiotikabehandling. Eksembehandling får aldrig avbrytas direkt utan skall glesas ut över en längre tid. Annars är eksemet snart tillbaka. Detta glöms lätt bort när eksemet ser bättre ut.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: