Ange ditt sökord

Toppig hornhinna beror på en förtunning av hornhinnan och kan orsaka dubbelseende och ljuskänslighet. Foto: Getty Images

Toppig hornhinna beror på en förtunning av hornhinnan och kan orsaka dubbelseende och ljuskänslighet. Foto: Getty Images

Toppig hornhinna (keratoconus)

Keratoconus innebär att hornhinnan har förtunnas. Det tros bero på att vävnaden som stärker upp hornhinnan, de så kallade fibrillerna, förlorar förmågan att korslänka. Korslänkning innebär att fibrillerna hakar i varandra. Det resulterar i att hornhinnan antar en konisk form.

Annons:

Keratoconus är en kronisk sjukdom. Den kan däremot stanna upp i utvecklingen när som helst. Sjukdomen gör att hornhinnan putar utåt, vilket är farligt eftersom den då kan skadas och få ett ärr rakt över hornhinnan.

Information om hornhinna

Hornhinnan är genomskinlig och sitter på den främre delen av ögat. Hornhinnan släpper in ljuset i ögat och bryter samtidigt ljusstrålarna så att bilderna blir rena och skarpa. Hornhinnan är en kraftigt brytande lins med en styrka på cirka 42 till 45 dioptrier. Dioptrier är ett mått för en lins ljusbrytande förmåga. Cellstrukturerna i hornhinnans vävnad är väldigt jämna. De jämna cellstrukturerna tillsammans med den asfäriska (brant centralt och flackt i periferin) formen är en av anledningarna till varför vi ser så klart utan att bli bländade.

Vad händer när man har en toppig hornhinna?

Istället för att vara rund ändras formen till toppig när man har keratoconus. Hornhinnans uppgift som en starkt brytande lins blir på vissa punkter mer än 48 dioptrier och kan i vissa fall uppnå 70 dioptrier. Den normala tjockleken på hornhinnan brukar vara cirka 550 mikrometer (tusendels millimeter) men har man toppig hornhinna så kan den bli mindre än 400 mikrometer och i värsta fall perforeras.

Toppig hornhinna är en ärftlig defekt som brukar visa sig senare i livet. Tecken på att man har en toppig hornhinna brukar visa sig i tonåren och ibland så sent som efter 30 års ålder.

Man kan även få sjukdomen genom olika skador. Till exempel om man har gjort operationer på hornhinnan eller om man har andra ögonsjukdomar. Det är vanligt att de som utvecklar sjukdomen även har hudsjukdomar som atopi eller eksem.

Vad är symtomen på toppig hornhinna?

Tecken på att man har toppig hornhinna brukar dyka upp i slutet av puberteten. Sjukdomen börjar utvecklas långsamt vid 10 till 15 års ålder och stannar sedan upp vid 35 års ålder. Vid avstannandet så brukar man kalla sjukdomen för “fryst” keratoconus. Symtomen för keratoconus är:

  • “Spökbilder”, en förekomst av flera bilder när man tittar på ett föremål.
  • Ett dåligt mörkerseende.
  • Man blir ljuskänslig.
  • Dubbelseende på ett öga.

Ögonläkare brukar oftast reagera på en ökad närsynthet och även synnedsättning, dimsyn och förvrängda bilder. För att ställa en diagnos använder sig läkaren av topografiska undersökningar.

Hur behandlas toppig hornhinna?

Vanligtvis brukar behandlingen i ett tidigt skede vara glasögon. Så småningom blir det allt svårare att korrigera brytningsfelet med glasögon, och då kan den drabbade istället få kontaktlinser. När inte heller det fungerar kan det bli aktuellt med operation, då man gör en hornhinnetransplantation.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: