Ange ditt sökord

Dubbelseende kan bero på flera olika orsaker

Dubbelseende kan bero på flera olika orsaker

Annons:

När man har dubbelseende ser man det man borde se i sitt synfält två gånger. Dubbelseende kan t ex vara kopplat till att du skelar, grumlingar eller att du behöver byta styrka på dina glasögon.

Dubbelseende när man har båda ögonen öppna brukar kallas för “binokulärt dubbelseende”. Dubbelseende på ett öga brukar kallas för “monokulärt dubbelseende”. En annan medicinsk term som används för dubbelseende är diplopi.

Orsaker till dubbelseende

När ögonen fungerar normalt skapas två synkroniserade bilder; en från varje öga. Bilderna skickas vidare från ögonens näthinnor till syncentrumet i hjärnan som skapar en gemensam bild. Vid dubbelseende skapas den gemensamma bilden inte på rätt sätt, och synen blir dubbel. Några vanliga orsaker till dubbelseende är:

  • Skelning
  • Fel styrka på glasögonen
  • Grumlingar

Skelning

Om ett öga skelar hamnar de två bilderna i obalans. De kan inte smälta samman till en bild och synen blir därför dubbel. Man kan kontrollera om man har dubbelseende till följd av skelning genom att täcka för det ena ögat.

Det är vanligt att se dubbelt när ögonen nyligen börjat skela. Dubbelseende kan också komma vid så kallad dold skelning. Dold skelning kan ge huvudvärk, trötta ögon och ge intrycket av att bokstäver hoppar medans man läser.

Ibland korrigeras skelning och dubbelseende med prismaglasögon, glasögon som är slipade på ett sätt som gör att dina ögon kan se samma saker samtidigt.

Glasögon

Dubbelseende kan bero på att du har fel styrka på dina glasögon. Om glasögonen orsakar dubbelseendet har det vanligtvis inte något att göra med skelning. Du behöver dock troligen gå till optiker och testa din syn för att få glasögon med rätt styrka.

Grumlingar

En annan orsak till dubbelseende är att man har fått grumlingar i ögats lins. Grå starr är en möjlig orsak. En annan är grumlingar i hornhinnan. Vid grumlingar kan man också utesluta att dubbelseendet beror på skelning. Man kan testa om dubbelseendet finns kvar när man enbart tittar med ett av ögonen.

Förlamning av ögonmusklerna

I ovanliga fall kan dubbelseende eller skelning bero på förlamade ögonmuskler. Vid en förlamning behöver du träffa en läkare för att undersöka orsaken till symtomen.

När bör man söka vård vid dubbelseende?

Om du har något av dessa besvär bör du kontakta en ögonmottagning eller en optiker:

  • Du ser dubbelt ibland
  • Du ser dubbelt på ett av ögonen och dubbelseendet kvarstår när du täcker för det andra ögat

Om ett öga börjar skela eller om du börjar se dubbelt utan att gå över bör du kontakta en vårdcentral eller jourmottagning direkt (akutmottagning om dessa är stängda). Denna rekommendation gäller om dubbelseendet försvinner när du täcker för ett öga.

Sök vård direkt direkt på en akutmottagning eller jourmottagning vid dessa symtom:

  • Dubbelseende och ett skelande öga samtidigt som du mår dåligt med symtom som t ex yrsel eller huvudvärk
  • Dubbelseende och ett skelande öga samtidigt som hängande ögonlock, svullet öga eller olika stora pupiller
Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: