Ange ditt sökord

Vid stjärtfluss kan det göra ont vid tarm- eller blåstömning. Foto: Getty Images

Vid stjärtfluss kan det göra ont vid tarm- eller blåstömning. Foto: Getty Images

Stjärtfluss (Perianal streptokockinfektion hos barn) – symtom, diagnos & behandling

Streptokocker är en grupp av bakterier som är kända för att orsaka olika infektioner hos människor, inklusive svinkoppor som vanligtvis drabbar barn mellan ett och sex år. Mindre känt är att streptokocker också kan orsaka komplikationer som påverkar området runt ändtarmsöppningen, vilket kan resultera i en perianal streptokockinfektion, mer känd som stjärtfluss.

Annons:

Streptokockbakterier, särskilt grupp A-streptokocker (GAS), kan vara en vanlig orsak till perianal streptokockinfektion hos barn, även kallad stjärtfluss. Dessa bakterier kan också orsaka andra infektioner som halsfluss, impetigo (svinkoppor) och mer.

Symtom på Stjärtfluss

Barnet upplever vanligtvis inte allvarliga allmänsymtom såsom feber eller trötthet. Smärtan i området runt ändtarmsöppningen kan dock leda till sekundär förstoppning.

Stjärtfluss uppvisar en karakteristisk uppsättning symtom som kan vara oroande för både barnet och dess vårdnadshavare. Dessa symtom inkluderar:

  • En tydligt avgränsad rodnad runt ändtarmsöppningen, som ibland kan spridas till de yttre könsdelarna.
  • Klåda, smärta, irritation och ibland blödning från ändtarmen.
  • Flickor kan också uppleva vaginal flytning som en följd av infektionen.
  • Smärta vid tarm- och eller blåstömning, vilket kan leda till förstoppning.
  • Sprickor (fissurer) i området.

Det är viktigt att vara medveten om att familjemedlemmar eller nära kontakter till barnet kan vara asymtomatiska bärare av streptokocker i halsen eller runt ändtarmsöppningen, vilket kan bidra till smittspridning.

Orsaker och smittspridning av stjärtfluss

Stjärtfluss orsakas vanligtvis av en infektion med grupp A-streptokocker (GAS). Dessa bakterier kan spridas genom direktkontakt eller genom droppsmitta när en smittad person hostar eller nyser. En viktig faktor som bidrar till spridningen av svinkoppor är att barn ofta leker nära varandra och delar leksaker. Denna nära kontakt kan enkelt sprida svinkoppor från ett barn till ett annat.

Smittspridningen av stjärtfluss är särskilt vanlig när någon i barnets närmaste omgivning nyligen har haft en annan typ av streptokockinfektion, som svinkoppor.

Diagnos och behandling av stjärtfluss

Diagnosen stjärtfluss fastställs oftast genom att utföra ett snabbtest eller en odling från hud runt ändtarmsöppningen. För behandling av stjärtfluss används oftast antibiotika, antingen i flytande form eller i tablettform. Man kan minska risken för magproblem orsakade av antibiotika genom att överväga att ge barnet probiotika, såsom yoghurt eller probiotikakapslar.

Vid eventuella återkommande infektioner kan andra antibiotika, som cefadroxil, övervägas. Om det finns tecken på förstoppning kan laxantia eller bulkmedel användas.

Förebyggande och uppföljning vid stjärtfluss

För att minska risken för återkommande stjärtfluss är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder, inklusive luftning av området runt ändtarmsöppningen genom att använda löst sittande bomullsunderkläder och kläder. Om barnet använder blöja är det viktigt att byta den regelbundet.

Antibiotikabehandlingen är viktig för att bota infektionen och förhindra återkommande episoder av stjärtfluss. Efter påbörjad behandling är det lämpligt att ha en uppföljning genom telefonkontakt efter några dagar, för att säkerställa att barnet visar förbättring.

Sammanfattning om stjärtfluss

Stjärtfluss är en mindre känd komplikation av streptokockinfektioner hos barn. Det är viktigt för föräldrar och vårdpersonal att vara medvetna om dess karakteristiska symtom och att söka tidig behandling med antibiotika för att minska smittspridning, smärta och främja snabb läkning. Genom att följa god hygienpraxis och antibiotikabehandling kan man undvika återkommande stjärtfluss och förbättra barnets livskvalitet.

Det är också viktigt att informera vårdpersonalen om eventuella tidigare fall i familjen för att minska risken för smittspridning till andra barn och vuxna i hushållet. Med rätt information och åtgärder kan man säkerställa att barnets hälsa och välbefinnande prioriteras.

Läs om impetigo (svinkoppor).

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: