Ange ditt sökord

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Impetigo (Svinkoppor) – symtom, orsak och behandling

Svinkoppor, på medicinskt språk impetigo, är en vanlig och smittsam bakterieinfektion i huden. Det ger gulaktiga, smetiga sår, och är vanligast hos barn.

Annons:

Impetigo

Klinisk bild och symtom vid impetigo

Smetigt gula sår på rodnad botten. Vanligast är mycket små varfyllda blåsor som hos mindre barn ibland kan bli mycket stora. När blåsorna spricker torkar sekretet ihop till gulbruna skorpor. Utslagen sitter ofta runt mun och näsöppningar, men kan också uppträda på andra ställen. Sekretet är smittsamt. När utslagen är mer spridda på kroppen kallas det för pyodermi.

En annan speciell form är s k ektyma, som har djupare litet urstansade sår, och ofta kommer på områden med något nedsatt cirkulation, t.ex. på underben. Sjukdomsorsak Orsaken är en infektion med streptokocker och/eller stafylokocker. Bakterierna finns inte enbart i såren utan ofta även i näsa och svalg.

Förlopp vid impetigo

Impetigo är en godartad åkomma som vanligtvis är lätt att behandla.

Problem kan uppstå när bakterierna förekommer inom familjen, och kanske en eller flera är symtomlösa bärare.

Behandling av svinkoppor/impetigo

Det är viktigt för en effektiv behandling att skorporna mjukas upp och baddas bort med tvål och vatten (eller koksalt- eller alsollösning). Därefter baddar man med klorhexidinlösning eller alsollösning för att torka ut såren.

Vid utbredda förändringar och/eller progredierande impetigo, ofta den bullösa formen samt impetigo som inte svarat på lokalbehandling, kan tablettbehandling med antibiotika ges.

Eftersom sjukdomen är mycket smittsam är en god hygien viktig. Den sjuke skall använda egen tvål samt egna sängkläder och handdukar med täta tvättbyten. Noggrann handhygien hos patient och vårdare är också viktig.Klipp naglar korta och uindvik att pilla i såren eller i näsan. Rengör barnets leksaker dagligen.

Barn med impetigo ska hållas hemma från förskola tills såren torkat ut och sårskorporna ramlat av.

Ge akt på sjukdomstecken med bakterieförekomst hos övriga anhöriga. Glöm ej kontroll av ev. sällskapsdjur.

Läs om antibiotikabehandling.

Annons:

Källor:

Praktisk Medicin

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: