Ange ditt sökord

Vid vestibulit får man ont vid samlag, och det kan orsakas av att man har sex när man inte känner lust. Foto: Shutterstock

Vid vestibulit får man ont vid samlag, och det kan orsakas av att man har sex när man inte känner lust. Foto: Shutterstock

Smärta vid samlag (vestibulit)

Vestibulit kallas det tillstånd när det gör ont i slidöppningen i samband med att man har samlag. Det är nerver i slemhinnorna som sitter runt öppningen som har blivit överkänsliga och det kan räcka med lätt beröring för att det ska göra ont. Orsakerna till att man får vestibulit är inte helt klarlagda men det har påvisats samband med upprepade behandlingar av svampinfektioner, användning av p-piller och att man har sex även när man är stressad och inte känner lust.

Annons:

Om man låter bli att behandla sin vestibulit kan det medföra att man på långt sikt kommer att få större problem och inte längre kan använda sig av trosor eller byxor som är åtsittande. 

Symtom och orsak till smärta vid samlag.

De vanligaste symtomen på vestibulit är att det gör väldigt ont när man rör eller trycker på det område som sitter mellan de inre blygdläpparna. Det är som en brinnande smärta i underlivet och det område som gör ont blir oftast rött. Man känner oftast av smärtan under ett samlag, när man använder en tampong eller när man genomgår en gynekologisk undersökning. Om man har haft besvär en längre tid kan man även känna smärta när man cyklar eller rider på en häst.

Det är vanligast att kvinnor drabbas i åldern 18-25 år och det är ungefär var tionde kvinna inom denna åldersgrupp som lider av vestibulit. Flera faktorer bidrar till att man kan få vestibulit och ett par exempel är att man ofta har svampinfektioner (läs mer om underlivssvamp här) och dessutom använder receptfria läkemedel mot svamp. Det kan även bero på preventivmedel som innehåller hormoner. Andra orsaker är att man har behandlats för kondylom runt slidöppningen eller att man har sex utan att man har lust och inte är upphetsad och tillräckligt fuktig. Vestibulit kan också uppkomma om man fortsätter att ha sex även när det gör ont. Stress är en annan faktor som kan påverka en hel del.

Behandling av smärta vid samlag

Det finns mycket man kan prova själv om man har vestibulit för att se om det blir bättre. Man kan exempelvis göra en paus från preventivmedel med hormoner, bara ha samlag när man är riktigt upphetsad, låta bli samlag helt så länge man har ont och låta bli receptfria läkemedel mot svamp. Man kan även låta bli att tvätta underlivet alltför ofta med tvål och vatten eftersom det gör att det torkar ut och kan bli irriterat. Att även försöka varva ner och göra olika övningar för avslappning kan också hjälpa.

Det finns en gel som man kan smörja på det onda området som heter Xylocain och finns att få på recept. Man smörjer fem till sex gånger per dag för att bedöva nerverna. På långt sikt brukar detta lindra besvären men man bör undvika sex under själva behandlingen med gelen. Xylocain finns även som salva men den bör undvikas eftersom den kan svida. Om man har en fet salva hemma såsom vitt vaselin eller decubal kan man smörja underlivet med den för att mjuka upp men även för att vänja underlivet vid beröring.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.