Ange ditt sökord

Skrumplever kan orsakas av alkoholmissbruk men även av sjukdom. Foto: Shutterstock

Skrumplever kan orsakas av alkoholmissbruk men även av sjukdom. Foto: Shutterstock

Skrumplever (levercirros)

Annons:

När man har skrumplever så är levern skadad och den friska levervävnaden har börjat ersättas av ärrvävnad. Levern får svårare att rena kroppen från gifter. När levern inte klarar av att rena kroppen blir sjukdomen livshotande.

Skrumplever kan bero på att man har druckit för mycket alkohol under en längre tid eller om man har haft en långvarig leverinflammation. Till exempel hepatit B eller hepatit C.

Orsaker till skrumplever

Skrumplever är en bindvävsomvanling av vävnaden i levern. Bindvävsomvanlingen orsakas av att delar av cellerna i levern har dött och därmed ersatts med en ärrvävnad. Leverns uppgift är att rena kroppen från slaggprodukter och bildningen av proteiner. När man får skrumplever så fungerar inte levern som den ska och detta kan i sin tur få allvarliga sjukdomsförlopp. Det finns olika faktorer till vad som orsakar skrumplever. Exempelvis ett alkoholmissbruk, en leverinflammation och en del typer av mediciner, exempelvis Methotrexate. När man har levercirros har levervävnaden skadats och ersatts med ärrvävnad som består av bindväv. Vanligtvis vid skrumplever så försämras leverfunktionen långsamt. Svårighetsgraderna för sjukdomen varierar oerhört mycket. Sjukdomen kan också läka om man behandlar det bakomliggande problemet, till exempel alkoholmissbruk.

Vilka symtom kan man få?

I det första stadiet av sjukdomen är vanliga symtom att man blir trött, att man ofta är illamående och att man går ner i vikt. I ett senare stadie av skrumplever kan huden och även ögonvitorna bli gulaktiga. Urinen brukar bli mörkare än vanligt och avföringen är gråvit. Andra symtom är att blodet får svårt att levra sig och man kan även kräkas blod. Skulle sjukdomen ha nått ett sent stadie kan man bli förvirrad och till och med medvetslös.

Vid det senare stadiumet kan man få symtom som till exempel håravfall, bröstförstoring hos män, kärlnystan på bröstet och ryggen och även en förstorad mjälte.

Ett av de tydligaste tecknena på att något är fel med levern är den gulaktiga tonen man kan få. Vid det symtomet är det alltid bäst att kontakta en vårdcentral.

Behandling av skrumplever

Det första man ska göra när man får skrumplever är att inte förvärra situationen. Det vill säga att man bör sluta dricka alkohol helt och även undvika läkemedel som kan göra sjukdomen värre. 

Det är svårt att behandla leverskador som redan har inträffat men man kan däremot få behandling mot det som har orsakat skadorna. Skulle sjukdomen vara väldigt allvarlig kan man behöva en ny lever genom en transplantation. Det kan vara svårt att få en transplantation på grund av bristen av organ. Det kan vara möjligt att få en levertransplantation av en levande donator, men det är mycket ovanligt.

Finns det något sätt att förebygga och undvika skrumplever på?

Det man kan göra för att undvika levercirros är att begränsa sin alkoholkonsumtion. Skulle man ha stora problem med alkohol finns det olika behandlingar man kan söka för eventuell alkoholism. Dessutom kan man kolla upp om det skulle finnas giftiga kemikalier i sin arbetsmiljö. Det är även bra att undvika salt och att äta en varierad kost med mycket protein.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: