Ange ditt sökord

Gula ögonvitor är ett tecken på framskriden skrumplever. Foto: Getty Images

Gula ögonvitor är ett tecken på framskriden skrumplever. Foto: Getty Images

Skrumplever (levercirros) -symtom och orsaker

Vid skrumplever är levern skadad och den friska levervävnaden har börjat ersättas av ärrvävnad. Levern får svårare att rena kroppen från gifter. När levern inte längre klarar av att rena kroppen blir sjukdomen livshotande.

Annons:

Skrumplever kan bero på att man har druckit för mycket alkohol under en längre tid, men kan även bero på sjukdomar i levern. En orsak är långvarig leverinflammation, till exempel hepatit B eller hepatit C. Hur mycket man påverkas av skrumplever beror på hur pass skadad levervävnaden är och vilka symtom personen har.

Orsaker till skrumplever

Skrumplever är en bindvävsomvandling av vävnaden i levern. Bindvävsomvandlingen orsakas av att delar av cellerna i levern har dött och därmed ersatts med ärrvävnad.

Leverns uppgift är att rena kroppen från slaggprodukter och att bilda nya proteiner. Vid skrumplever  fungerar inte levern som den ska, och detta kan i sin tur få allvarliga sjukdomsförlopp.

Det finns olika bakomliggande faktorer till det som orsakar skrumplever. Det kan röra sig om ett alkoholmissbruk, en leverinflammation och en del typer av mediciner, exempelvis methotrexat.

Vid skrumplever försämras leverfunktionen långsamt. Svårighetsgraderna för sjukdomen varierar oerhört mycket. Sjukdomen kan också läka ut om man behandlar det bakomliggande problemet, till exempel alkoholmissbruk.

Vilka symtom kan man få vid skrumplever?

I det första stadiet av sjukdomen är vanliga symtom trötthet,  illamående och viktnedgång. I ett senare stadie av skrumplever kan huden och även ögonvitorna bli gulaktiga. Urinen brukar bli mörkare än vanligt och avföringen är gråvit. Andra symtom är att blodet får svårt att levra sig och man kan även kräkas blod. Skulle sjukdomen ha nått ett sent stadie kan man bli förvirrad och till och med medvetslös.

Vid de mer avancerade stadierna kan man få symtom som  håravfall, bröstförstoring hos män, kärlnystan på bröstet och ryggen och även en förstorad mjälte.

Behandling av skrumplever

Det första man ska göra när man får skrumplever är att inte förvärra situationen. Det innebär att man bör sluta dricka alkohol helt och även undvika läkemedel som kan göra sjukdomen värre.

Det är svårt att behandla leverskador som redan har inträffat, men man kan däremot få behandling mot det som har orsakat skadorna. Skulle sjukdomen vara väldigt allvarlig kan man behöva en ny lever genom en transplantation. Det kan vara svårt att få en transplantation på grund av bristen på organ. Det kan vara möjligt att få en levertransplantation av en levande donator, men det är mycket ovanligt.

Finns det något sätt att förebygga och undvika skrumplever på?

Det man kan göra för att undvika levercirros är att begränsa sin alkoholkonsumtion. Skulle man ha stora problem med alkohol finns det olika behandlingar man kan söka för eventuell alkoholism.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: