Ange ditt sökord

Skådespelaren Victor von Schirach, 37, lever med den kroniska sjukdomen obesitas. Foto: Privat

Skådespelaren Victor von Schirach, 37, lever med den kroniska sjukdomen obesitas. Foto: Privat

Victor:

Victor: "Nu vågar jag mer stå upp för vem jag är". Foto: Privat

Skådespelaren om sin fetma: -Först när jag förstod att det är en sjukdom kunde jag börja hantera det

Skådespelaren Victor von Schirach, 37, lever med den kroniska sjukdomen obesitas. 15–20 procent av svenskarna har ett BMI över 30, ändå finns ett stort stigma i samhället kring vikt.

Annons:

 – Fetma är ett ord som känns milslångt ifrån. Men först när jag förstod att det är en sjukdom kunde jag börja hantera det.

Det säger Victor von Schirach som har levt med övervikt sedan han var liten. Diagnosen obesitas fick han 2018.

– Jag har varit överviktig och som många andra blev jag blev mobbad i grundskolan, det var till och med våldsamt, jag blev slagen i omklädningsrummet.

Jobbat med sitt självförtroende

Victor von Schirach har fått arbeta mycket med sig själv och levde länge i tron om att han inte kunde bli en bra skådespelare.

– När jag började med teater var det en frieri-scen med en skådespelare och jag kunde inte utföra scenen eftersom jag var så övertygad om att jag var så oattraktiv. Jag var så självupptagen i mina egna tankar kring hur jag var som människa, att det inte gick.

Hans mentor på teaterskolan frågade vilken värld han lever i; sin egen eller i den värld vi alla lever i. Victor von Schirach började då att granska sitt eget beteende.

– Där någonstans började jag bygga upp ett självförtroende. Idag ser jag mig som en ganska lyckad person, jag har fått framgång i mitt yrke. Nu vågar jag mer stå upp för vem jag är.

”Måste ha stark drivkraft”

Samtidigt har han fortfarande ett högt BMI och jobbar mycket med sin hälsa. Han har vänt sig till vårdcentralen där han blev väl bemött av sin husläkare. Utredningar inför en eventuell magsäcksoperation har gjorts, men ingreppet har ännu inte blivit av.

– Man måste ha ganska stark drivkraft själv, jag tror inte att det finns någon som bryr sig om dig utan systemet är uppbyggt så att du måste söka hjälp själv. Det är mycket olyckligt eftersom alla inte har närstående som kan stötta i det, säger han.

För Victor von Schirach har hans obesitas även inneburit en rad andra sjukdomar. En utredning visade att han har refluxsjukdom (halsbränna), diafragmabråck och fettlever som kan leda till levercirros, vilket innebär att levercellerna skadas och ersätts med ärrvävnad. Han har själv försökt att banta och gick ner som mest 20 kilo men klarade inte av att vara viktstabil och ganska snart studsade vikten tillbaka med extra kilon. Efter att viktoperationen ställdes in när pandemin tog fart tappade han orken lite.

– Jag kände mig otroligt misslyckad. Det var svårt att fortsätta vara bra på att ta hand om hälsan.

Fortsatt stigma kring vikt

Än idag stöter han på kommentarer kring hur han ser ut. ”oj, han var stor” eller ”har du en kudde under tröjan?” är sådant folk kan kasta ur sig.

– När jag bodde i London var det någon som fällde en kommentar när jag gick över en brunn med galler på, ”jag vill inte gå på samma galler för då kanske vi trillar ner”.

Om Victor von Schirach fick önska så skulle han se att viktstigmat var mindre.

– Det här är inte en väg som vi som har fetma har valt, utan något vi har drabbats av. Vi är inte passiva, det är som vilken sjukdom som helst. Jag skulle vilja att man utbildar människor i vad obesitas är.

Från vården skulle han önska en mer aktiv dialog.

– Att det inte bara är ”rör dig mer, ät mindre”. Det finns så många fler parametrar. Det vore bättre att prata om att man ska “korrigera till en hälsosam vardag som fungerar för individen”.

HOBS jobbar för en jämlik vård

Jenny Vinglid är generalsekreterare för Riksförbundet HOBS, en patientorganisation i Sverige som jobbar för personer med övervikt eller obesitas och deras anhöriga. Organisationen arbetar med allt från intressepolitik och påverkansarbete till stödverksamhet för patienter och närstående.

– Vi jobbar för att alla ska ha rätt till en jämlik evidensbaserad vård och ett icke-dömande bemötande. Vi jobbar även för att alla barn ska rätt till en jämlik hälsostart i livet, säger hon.

Den vanligaste frågan HOBS får från sina medlemmar handlar om behandling: var behandlingen finns, vilken behandling som är bra och hur man ska våga söka vård.

– Många berättar att de fått ett dåligt bemötande och inte vågar söka vård för varken sin obesitas eller andra sjukdomar. Sedan är det framför allt ungdomar som söker stöd, då många är ofrivilligt ensamma och blir viktmobbade, säger Jenny Vinglid.

Annons:

Källor:

HOBS

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: