Ange ditt sökord

 Det är större risk att få turistdiarré i länder med dålig vattenrening och sjukdomen går ofta över inom tre till fyra dagar. Foto: Shutterstock

Det är större risk att få turistdiarré i länder med dålig vattenrening och sjukdomen går ofta över inom tre till fyra dagar. Foto: Shutterstock

Den vanligaste orsaken till semestermage eller turistdiarré är bakterier av olika slag som sprids mellan människor. Foto: Shutterstock

Den vanligaste orsaken till semestermage eller turistdiarré är bakterier av olika slag som sprids mellan människor. Foto: Shutterstock

Som förebyggande åtgärd kan det vara en god idé att packa desinficerande våtservetter, handdesinfektion och liknande så är du inte lika beroende av rinnande vatten. Foto: Shutterstock

Som förebyggande åtgärd kan det vara en god idé att packa desinficerande våtservetter, handdesinfektion och liknande så är du inte lika beroende av rinnande vatten. Foto: Shutterstock

Så förebygger du magbesvär på resan – undvik turistdiarré med god handhygien

En semester kan bli helt förstörd av att man får tillbringa större delen på hotellrummet på grund av magsjuka. För många svenska utlandsresenärer blir resan förstörd av just magproblem, något som brukar kallas för turistdiarré. Men det finns enkla sätt så att du kan skydda dig.

Annons:

Den vanligaste orsaken till semestermage eller turistdiarré är bakterier av olika slag som sprids mellan människor. Högriskområden för magsjuka på semestern bedöms lite grovt vara Latinamerika, Afrika, Mellanöstern och Asien. Om man är på resa i något av högriskområden är det extra viktigt att tänka på vad du äter och god handhygien.

Vad orsakar magbesvär på resan?

Turistdiarré är ett samlingsnamn på magbesvär som du kan få under resor. Det är större risk att få turistdiarré i länder med dålig vattenrening och sjukdomen går ofta över inom tre till fyra dagar. Det är viktigt att få i sig extra mycket vätska under tiden, särskilt om det är varmt väder.

Dålig hygien och infekterad mat och dryck är de vanligaste smittkällorna till turistdiarré. Framförallt sprids smittan via vatten eller mat som inte är ordentligt tillagad. Ofta rör det sig om råa skaldjur, råa ägg eller grönsaker som är dåligt sköljda eller sköljda i orent vatten. Dessvärre finns inget säkert sätt att helt undvika smitta.

Symtom vid turistdiarré

Man märker ganska snart om man har drabbats av turistdiarré och det finns några vanliga symtom att hålla uppsikt över.

Vanliga symtom vid turistdiarré

 • Diarré
 • Ont i magen
 • Illamående
 • Kräkningar
 • Feber

Hur skyddar jag mig mot magbesvär på resan?

Det finns en hel del att göra för att minska riskerna att bli smittad. Precis som hemma i Sverige så är en god hygien en av de absolut bästa och mest grundläggande förebyggande åtgärder som du bör tänka på. Beroende på vilket land du ska bege dig till kan det vara bra att kolla upp vilka resurser det finns när det kommer till rent vatten.

Som förebyggande åtgärd kan det vara en god idé att packa desinficerande våtservetter, handdesinfektion och liknande så är du inte lika beroende av rinnande vatten. Vilken typ av handsprit eller handdesinfektion kan ha betydelse för hur länge dina händer skyddas,handsprit ger i regel skydd i en minut, då alkohol avdunstar snabbt, medan handdesinfektion med stabiliserad väteperoxid kan ge skydd i upp till två timmar. Om vattenkvaliteten är god ska du såklart alltid tvätta händerna med tvål och vatten, helst i 20 sekunder och alltid efter att du har varit utomhus och innan du äter.

Så skyddar du dig mot magbesvär på resan

 • Var noga med hygienen efter toalettbesök.
 • Använd gärna handdesinfektion i någon form.
 • Undvik råa grönsaker, mjukglass, råa ägg, majonnäs.
 • Undvik bufféer där maten står framme länge.
 • Undvik opastöriserad mjölk och ost.
 • Skala frukt och grönsaker.
 • Undvik is från kranvatten.
 • Drick bara vätska från burk eller flaska.
 • Drick inte kranvatten.
 • Fundera på om du och ditt eventuella resesällskap bör vaccinera er.

Vad gör jag för att undvika magbesvär på resan? Klassisk kostrådsregel!

En klassisk kostrådsregel är: ”Cook it, boil it, peel it or leave it” – det vill säga, koka, skala eller låt bli. Dock visar studier att de som följer dessa råd vad gäller mat och vatten inte har färre diarréer än de som inte följer råden. Råden är inte heller helt lätta att följa om man till exempel är på all-inclusive resa eller önskar äta av den mat som finns på sitt resmål. Sunt förnuft är ett gott råd och att äta det som ser, luktar och smakar gott och är rykande varmt.

Det brukar ta mellan ett halvt till två dygn från att man blir smittad till att man blir sjuk. Sjukdomen går ofta över inom tre till fyra dagar. Har man en dyr, efterlängtad semester på tio dagar så kan det kännas trist att sitta på hotellrummet halva semestern.

Kolera – kan vara en orsak till diarré även för resenärer

Kolera är en akut diarrésjukdom som orsakas av en bakterie. Det finns många olika bakterier som kan orsaka diarré på resa och kolera kan vara en av dem. Det vanliga är att vi faktiskt inte vet vad det är vi blir sjuk av. Kolera förekommer i länder som har dåligt fungerande vatten- och avloppsrening.

Smittan sprids bland annat med just förorenat vatten men även via mat som inte är ordentligt tillagad, det vill säga kokt eller stekt. Det finns fall rapporterade där kökspersonal har varit infekterade med kolera men haft milda eller inga symptom alls och som i sin tur smittat restaurangbesökarna. Dålig handhygien hos kökspersonal kan därför vara en av orsakerna till varför man blir sjuk på resan. Läs mer om kolera och vaccin.

Drick mycket vätska vid diarré

Oavsett om det är kolera eller bara diarré brukar de flesta diarrétillstånd gå över efter ett par tre dagar. Under den tiden är det viktigt att undvika alltför stora vätskeförluster. Drick rikligt med vätska, lite i taget men ofta, till exempel kokt vatten, svagt te. Om diarrén fortsätter i mer än ett dygn, drick vätskeersättning som återställer socker/saltbalansen. För vuxna och barn över tolv år finns det även receptfria läkemedel som minskar diarrén.

Så snart du känner dig lite bättre kan du börja äta vanlig mat igen men gärna mild mat inledningsvis, som ris, vit fisk och soppor.

Då ska du kontakta vården

I de allra flesta fall behöver den som har turistdiarré inte söka vård eftersom besvären brukar gå över efter några dagar. Det finns dock tillfällen när du behöver ta kontakt med vården, oavsett vart du befinner dig.

Kontakta vården om:

 • Du känner dig mycket trött och svag.
 • Du kräks mer än ett dygn utan att det avtar.
 • Du har haft diarré i mer än en vecka.
 • Du är magsjuk och använder läkemedel mot hjärtsvikt, diabetes eller en annan allvarlig sjukdom.
 • Du är torr i munnen, törstig, kissar lite och har mörk urin. Det kan vara tecken på att du har vätskebrist.

I sällsynta fall kan man behöva kontakta vården akut och det är om du har blodiga diarréer, hög feber och frossa eller svåra magsmärtor som inte går över trots att du har kräkts eller haft diarréer.

Att njuta av resan

Magsjuka drabbar varje år många svenskar på resa och kan förstöra vilken drömsemester som helst. Redan hemma kan man förbereda sig inför resan genom att läsa på och köpa på sig det man behöver i form av sanitetsprodukter och, om det behövs, eventuellt vaccinera sig.

Många gånger gäller det gamla talesättet – man ska ha som rättesnöre att tänka efter före, innan du stoppar i dig något på resan. Att vara lite streetsmart och tänka efter kan man undvika att semestern spenderas på en toalett!

Annons:

1177, Apoteket

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: