Ange ditt sökord

Pilonidalcysta – symtom, orsaker och behandling

Pilonidalcysta – symtom, orsaker och behandling

En pilonidalcysta är en varfylld böld som sitter längst ned i ryggen. Cystan brukar sitta där skinkorna börjar och orsakar besvär om den blir inflammerad.

Annons:

Pilonidalcystor är vanligare hos män än kvinnor och förekommer framför allt hos de som är mellan 15 och 30 år gamla. De förekommer i större grad hos de som har stillasittande arbetsuppgifter och/eller kraftigare hårväxt. Tryck mot huden i området anses också vara en bidragande orsak, då yrkeschaufförer som sitter ned med tryck mot ryggslutet under långa perioder drabbas oftare än andra.

Det är i de allra flesta fall ett ofarligt tillstånd som försvinner efter behandling. Symtomen kan dock vara smärtsamma och orsaka besvär. Pilonidalcystor kan även kallas för sakralcystor. Uttrycket pilonidalcysta kommer från ”pilus”, som betyder hår på latin.

Symtom på pilonidalcysta

En pilonidalcysta kan visa sig antingen genom smärta eller lukt. Oftast får man inga symtom förrän den blivit infekterad. Ömhet kring områden brukar vara det första tecknet på en cysta. Smärtan kan göra att det kan bli svårt att sitta eller på annat sätt hantera tryck mot området längst ned i ryggen. Sedan kommer ofta andra symtom som svullnad, rodnad och värmekänslor. Eftersom cystorna ibland kan brista och ge ifrån sig illaluktande vätska kan lukten vara det första tecknet på besvär.

Den inflammerade hårsäcken kan brista och bilda en fistel. En fistel är en kanal under huden. Fisteln kan tränga genom huden och göra att vätska tar sig ut. Flera gångar kan bildas och försvinna över tid. Bakterier kan ta sig in i fistelns kanal och orsaka infektion, vilket kan leda till att en böld bildas. Fistelbildningen kan göra att inflammationer och bölder kommer och går.

Eftersom symtomen på en pilonidalcysta är så tydliga brukar diagnos kunna ställas direkt av undersökande läkare. Besvär med pilonidalcystor kan komma och gå över tid. Vissa upplever återkommande problem trots att de fått behandling.

Orsaker till pilonidalcystor

Orsakerna till pilonidalcystor är okända. Man tror att det händer när ett hårstrå trycks tillbaka in i hårsäcken det kommit ifrån, vilket sedan leder till en inflammation i hårsäcken. Det tros vara kopplat till hormonerna i puberteten som påverkar hårväxten och produktionen av talg i huden. Därför uppstår de flesta pilonidalcystor mellan 15 och 30 års ålder.

Behandling av pilonidalcysta

Viss egenvård kan hjälpa om man fått en pilonidalcysta. Det kan vara bra att raka bort håret kring området och i övrigt vara noggrann med sin hygien för att undvika infektioner.

Smärtsamma bölder kan behöva tömmas på var. Detta görs genom att lägga ett snitt i pilonidalcystan på en vårdcentral. Du får sedan komma på ett återbesök för att se att allt blivit bra.

Vid återkommande pilonidalcystor kan en operation bli nödvändig. När man opererar en pilonidalcysta tas hela cystan bort. Man rakas kring området, får lokalbedövning eller blir sövd och öppnas med ett snitt vars längd beror på cystans storlek. Efter operationen kan man känna smärta och stramhet i en till två veckor. Det kan vara svårt att sitta under en period.

I de flesta fall försvinner besvären med pilonidalcystor efter rätt behandling.

När bör man söka vård?

Ta kontakt med en vårdcentral om du:

  • Får en böld i ryggslutet
  • Om det kommer vätska i ryggslutet
  • Om det kommer var i ryggslutet
Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: