Ange ditt sökord

Nötallergi kan orsaka allvarliga reaktioner, och hasselnötter är den nöt som flest svenskar är allergiska mot. Foto: Shutterstock

Nötallergi kan orsaka allvarliga reaktioner, och hasselnötter är den nöt som flest svenskar är allergiska mot. Foto: Shutterstock

Nötallergi

Nötallergi är en av de vanligaste allergierna. Det betyder helt enkelt att man inte tål nötter, och får en reaktion med svullnad, klåda och i värsta fall andnöd.

Annons:

Man kan vara allergisk mot en slags nöt eller mot flera samtidigt. I Sverige är hasselnötsallergi den vanligaste, detta på grund av korsallergi och björkpollen. Nötallergi är allmänt vanligare hos barn än hos vuxna.

Olika slags nötallergi

Viktigt att notera att jordnötter inte alls är i samma familj som andra nötter. De är ärtväxter och klassificeras i samma växtfamilj som bland annat sojabönor och ärter. I nötfamiljen ingår hasselnöt,  pekannöt, valnöt, paranöt och cashewnöt. Mandel blandas ibland ihop med nötgruppen, men tillhör den egentligen inte, utan är en stenfrukt av samma typ som plommon, persika och körsbär. Har man andra allergier som till exempel mot pollen eller björk är det vanligt att man också blir allergisk mot nötter, detta kallas för korsallergi. Besvären som man får på grund av korsallergi är lindriga och inte lika svåra som de man får vid andra allergier.  Cirka 5 av 100 barn i åldrarna 4-18 lider av någon slags nötallergi.

Vilka är de besvär som orsakas av nötallergi?

För en person som inte tål jordnötter eller nötter uppkommer symtomen på nötallergi inom några minuter. Klåda i munnen, rinnande ögon/näsa, svullnad i läpparna och halsen, utslag, svullnad i huden särskilt kring ögon, och magbesvär är del av de lättare besvär som man kan lida av på grund av nötallergi. Det kan också tillkomma milda andningsbesvär.

Ibland, även om det är sällan, kan nötallergi leda till ett tillstånd som heter anafylaxi. Detta är ett allvarligt tillstånd som utvecklas snabbt och kan vara livshotande. Det innebär att personens blodtryck faller, man får svårt att andas och kan bli medvetslös. I detta fall ska man omedelbart kontakta akutvård på telefonnummer 112. Har man med sig adrenalinpenna ska den användas först. Även astmaattacker kan förekomma vi nötallergi, vilka även de är livshotande.

Generellt ska man söka vård genom att ringa till sjukvårdsupplysning eller besöka närmaste vårdcentral eller akutmottagning. Detta speciellt om det är första gången man får allergiska reaktioner mot nötter. Faktum är att även lite klåda på halsen snabbt kan växa till en livshotande situation.

Tidigare talade man ofta om att jordnötsallergi kunde vara luftburen, det vill säga att det räckte med att vara i samma rum som jordnötter för att få en allergisk reaktion. Flera studier kring just detta har dock inte kunnat visa någon allergisk reaktion av jordnötter via luften. Det finns heller inga beskrivna fall av svåra reaktioner eller dödsfall till följd av att vistas i samma rum som jordnötter.

Att en del allergiker ändå reagerar när de vistas kring nötter förklarar forskaren Caroline Nilsson vid Karolinska Institutet så här: – Om man har upplevt en svår allergisk reaktion från att ha fått i sig jordnötter via maten och senare känner den distinkta doften av jordnötter så kan man få en reaktion i kroppen. Immunförsvaret kan aktiveras och spela en ett spratt. Men det är inte en allergisk reaktion och det är inga svåra symtom som uppstår på det sättet.

Medicinering vid nötallergi

I och med att det fortfarande inte finns någon förklaring till varför flera lider av nötallergi har det heller inte utvecklats något vaccin mot det. Tillgängligt nu är olika mediciner som används för att lindra de besvär som orsakas av nötallergi innan man uppsöker sjukvården.

Vid andningssvårigheter kan följande mediciner användas:

  • Antihistamin: Finns i tablettform. Lindrar lättare symtom såsom rinnande näsa
  • Luftrörsvidgande preparat: Finns i inhalatorform. Löser upp kramp i luftvägarna och underlättar andning.
  • Adrenalinform: I form av spruta som verkar mot kraftiga allergiska reaktioner
  • Kortison: I form av vattenlösningstabletter som kan kombineras med adrenalin. Detta används för att minska andningssvårigheter.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: