Ange ditt sökord

Mollusker i pannan. Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Mollusker i pannan. Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Mollusker (Molluscum contagiosum)

Mollusker är en virusinfektion i huden. Liksom vårtvirusinfektion är det en infektion som troligen de flesta drabbas av, men många får det så lindrigt att det inte uppmärksammas.

Annons:

Infektionen är vanligast i barnaåren, men de senaste decennierna har den blivit en vanlig sexuellt överförd smitta (vilket betyder att dessa individer inte haft mollusker som barn).

Klinisk bild vid mollusker

Molluskerna är mm-stora hudfärgade knottror i huden, typiskt med en central navling. Hos barn kan de sitta varsomhelst på kroppen, även i ansiktet. Barn med böjveckseksem får molluskerna på eksemlokaler. Vid sexuellt överförd infektion hamnar molluskerna i underlivet.

Molluskerna orsakar föga besvär. När avstötningsreaktionen aktiveras kan de bli svullna och röda.

Orsak till mollusker

Mollusker orsakas av ett virus (ett pox-virus – inte vårtvirus). Virus sprids vid direktkontakt (contagiosum betyder smittsam).

Förlopp vid mollusker

Mollusker läker spontant när det egna virusförsvaret aktiveras. Detta sker oftast inom ett år men ibland tar det längre tid. Spontanläkning ger ingen ärrbildning.

Genomgången infektion ger livslång immunitet (om inte immunförsvaret bryts ned av sjukdom).

Behandling vid mollusker

Någon dokumenterat effektiv behandling finns inte. I första hand skall spontanläkning inväntas.

Lokal kirurgi – skrapning, frysning – kan snabba på läkning, men medför risk för ärrbildning, är smärtsamt och bör undvikas på barn.

Läs mer om mollusker

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: