Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Mjäll kan vara psoriasis

Har du upptäckt hudavlagringar på dina mörka kläder? Eller drabbats av en synnerligen besvärlig klåda i hårbotten? Har du psoriasis någonstans på kroppen sedan tidigare finns det ännu större anledning att fundera på om du fått psoriasis i hårbotten.

Annons:

Du kan ha psoriasis – i hårbotten. För många är det inte helt lätt att lokalisera psoriasis i hårbotten, man kanske inte ens tänker på att risken finns. Har du längre eller tjockt hår ser du inte heller huden i hårbotten på samma sätt och kan identifiera om något ser annorlunda ut. Det kan även vara svårt att skilja psoriasis i hårbotten från mjäll. Vad som kan göra sig påmint är just en irriterande klåda i din hårbotten.

Du kan ha psoriasis endast i hårbotten

Många som sedan tidigare har psoriasis någon annanstans på kroppen drabbas även av psoriasis i hårbotten. Det är dock inget som säger att du inte kan drabbas av psoriasis enbart i hårbotten, det handlar om att ställa rätt diagnos.

Fyra korta frågor om hårbotten

 1. Drabbas du ofta eller alltid av någon typ av klåda i hårbotten?
 2. Finner du fjällbildning som verkar komma från håret på dina kläder?
 3. Om du tittar efter, kan du se tydligt avgränsade rodnande fläckar kring hårfästet vid öronen, pannan eller i bakhuvudet?
 4. Har du psoriasis någon annanstans på kroppen i dag?

Svarar du ja på en eller flera frågor kan du ha psoriasis i hårbotten och bör kontakta en läkare för vidare utredning. 

Psoriasis i hårbotten

Psoriasis i hårbotten kan, precis som psoriasis på andra ställen på kroppen, gå i skov. Skov betyder att besvären kommer periodvis och att du däremellan kan gå symtomfri. Symtomen vid psoriasis i hårbotten handlar främst om fjällning som bildas där psoriasisfläckarna finns samt en irriterande klåda som uppstår. Hur allvarliga symtomen är upplevs ofta olika från person till person.

Att skilja psoriasis i hårbotten från mjäll är inte helt lätt, särskilt om du inte har psoriasis på någon annan del av din kropp. Psoriasisfläckar tenderar att vara skarpt avgränsade från resten av huden, du kan alltså se tydligt enskilda rodnande partier i huden. Mjälleksem däremot är mer diffust spritt över hela hårbotten. Så, psoriasis – tydliga fläckar, mjäll – diffusa eksem i hårbotten.

Psoriasis är en inflammatorisk sjukdom som i dagsläget inte går att bota men man kan framgångsrikt behandla olika typer av psoriasis, så även psoriasis i hårbotten.

Att föra en dialog med sin läkare är viktigt. Om du misstänker psoriasis i hårbotten är det bra att ha en tydlig diagnos och behandlingsplan. Om du redan har psoriasis i någon form utesluter inte det att du på nytt kan ta upp funderingar på om du eventuellt drabbats av psoriasis i hårbotten. Det är även bra att regelbundet diskutera hur du kan optimera din nuvarande behandling eller förändra din behandlingsplan.

Idag finns det många bra preparat för behandling av psoriasis i hårbotten. Då psoriasis är kroniskt ska du leva med behandlingen hela livet och därför är det viktigt att du känner dig bekväm med de preparat som du använder dig av. Av samma anledning är det bra att få preparaten utskrivna av läkare då du ofta behöver större mängder under en längre period.

Behandla endast det utsatta området vid psoriasis

Att tillföra huden fuktighet är viktigt när det gäller all form av behandling av psoriasis. Behandling av hårbotten kan vara lite speciellt då många känner sig obekväma med att använda mjukgörande salvor i håret  – det kan upplevas som ofräscht. Idag finns det preparat som till exempel gel där du slipper uppleva känslan av att ha “salva i håret”.

Viktigt är att komma åt de drabbade områdena, vilket är extra noga om du har längre eller tjockt hår. Det första man brukar göra när man behandlar psoriasis i hårbotten är att avlägsna fjällen med någon typ av olja eller lotion. Efter förbehandlingen behandlar du fläckarna med någon typ av preparat som kräm, lösning, liniment eller gel. Med gel behöver du inte förbehandla vilket kan vara en fördel då det minskar antalet behandlingssteg till endast ett, själva behandlingen.

När du behandlar ska du undvika att skrapa med fingrar eller kam för att få bort fjällen, det handlar mer om att mjuka upp de fjälliga hudpartierna och som resultat få fram de röda fläckarna som är din psoriasis. Det är också dessa fläckar man behandlar, inte resten av huden. Förutom smörjandet finns även en mild form av röntgen, ”Bucky”, som används vid mer svårbehandlade fall.

Du och din läkare kan gemensamt komma fram till en bra behandling och det är bra att regelbundet konsultera vården för att vara säker på att du får den bästa och senaste behandlingen som är optimal för just dig. Nya preparat tillkommer ständigt och det är bra om du informerar dig via din läkare hur du bäst kan behandla din psoriasis i hårbotten.

Lyft på hatten för psoriasis i hårbotten

Ingen typ av psoriasis är smittsam. Att be om hjälp eller hjälpa någon smörja in sig är alltså fullt möjligt och att gå till frisören, färga håret och så vidare går bra när man har psoriasis i hårbotten. Med hårfärg bör du dock kontrollera att du inte har sår i hårbotten då färgen är kemisk.

Är du osäker på om du kan färga, permanenta eller likande? Fråga din läkare om råd. Det kan även vara skönt att veta att psoriasis i hårbotten inte heller påverkar din hårväxt.

Oavsett vilken typ av psoriasis du har är risken stor att du känner dig utsatt. Tydliga hudfläckar på huden, fjällande från hårbotten, det syns. Psoriasis är för många ingen osynlig sjukdom och därför måste omgivningen till exempel bli bättre informerad om att psoriasis inte är smittsamt, att du har psoriasis och hur det är att leva med psoriasis.

I perioder kan du vara symtomfri medan det andra gånger känns jobbigt. Genom att hitta rätt behandling kan du bli av med stora delar av symtomen och att öka människors kunskap om sjukdomen kan ses som en del av den behandlingen. Det finnas även bra organisationer där du kan möta andra människor som också har drabbats av psoriasis.

Du förtjänar att kunna lyfta på hatten och leva ett fullt normalt liv även om du har psoriasis i hårbotten – eller på någon annan del av kroppen!

Fakta om psoriasis

 •  Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom som kan drabba både hud och leder.
 •  250-300 000 personer i Sverige har psoriasis vilket gör den till en av våra vanligaste folksjukdomar.
 •  Både hud- och ledbesvär beror på inflammatoriska processer som kan ses som rubbningar i immunsystemet.
 •  Idag vet vi att psoriasis är en systemsjukdom som kan påverka flera organ i kroppen.
 •  Det finns kopplingar mellan psoriasis och hjärt-kärlsjukdom, mag-tarmbesvär och ögonsjukdomar.
 •  Det finns idag ingen behandling som kan bota psoriasis men en bra individuellt anpassad behandling ger ofta goda förutsättningar för ett bra liv.
 •  Det finns tydliga kopplingar mellan psoriasis/psoriasisartrit och livsstilsfaktorer. En hälsosam vikt, motion, ingen tobak och måttligt med alkohol och tid för återhämtning och vila bra för alla människor men särskilt viktigt för människor med psoriasis och psoriasisartrit.

Källa: Psoriasisförbundet, www.psoriasisforbundet.se

 

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: