Ange ditt sökord

Marschfraktur (stressfraktur i foten)

Marschfraktur (stressfraktur i foten)

En marschfraktur (stressfraktur i foten) brukar uppstå när man tränar mycket hårt eller på annat sätt belastar kroppen rejält. Stressfrakturer i foten kallas för marschfrakturer eftersom de ofta drabbar militärer som marscherar långa sträckor.

Annons:

Man kan få stressfrakturer på många olika ställen i kroppen. De flesta frakturer brukar uppstå till följd av trauma. Stressfrakturer uppkommer av motsatsen, upprepad överbelastning. Den återkommande belastningen leder till små sprickor som kroppen inte klarar av att reparera. Till slut får man en bristning eller fraktur som följd.

De flesta stressfrakturer sker i skenbenet och vadbenet, men marschfrakturer i foten räknas också som en av de vanligaste. Stressfrakturer har en tendens att återkomma om man haft dem tidigare.

Framfotens ben kallas för metatarsalbenen

Framfoten består av fem långsmala ben som kallas för metatarsalbenen. De går från mellanfoten till den första leden mot tårna. Metatarsalbenen är viktiga för fötternas rörlighet vid gång. En marschfraktur är en spricka i ett av de fem benen. De flesta marschfrakturer uppkommer i andra eller tredje metatarsalbenet.

Orsaker till marschfraktur

Personer som tränar mycket, speciellt med upprepade rörelser, riskerar att få marschfrakturer. Långdistanslöpning är en typisk gren som kan leda till långvarig överbelastning. Snabb ökning av träningsintensitet eller ändrat underlag kan också orsaka en marschfraktur.

Ett lågt fotvalv som inte får rätt stöd vid aktivitet kan också bidra till stressfrakturer. Även strama vadmuskler kan vara en faktor som spelar in. Det är viktigt att välja skor som passar fötterna och ger god stötdämpning.

Benskörhet (osteoporos) kan göra att man är mer känslig för stressfrakturer, vilket exempelvis gör att en längre promenad kan leda till en marschfraktur.

Symtom på stressfraktur i foten

Marschfrakturer kan vara smärtsamma. Det brukar framför allt göra ont i foten när man går. Foten kan svullna upp, och smärtan kan även stanna kvar under vila.

Behandling av marschfraktur

Det finns ingen medicinsk behandling av marschfrakturer. Frakturen läker av sig själv, men du kan behöva vila från belastande aktiviteter under tiden. Om stressfrakturen uppstått till följd av hård träning kan du prova att dra ned intensiteten eller tillfälligt testa andra träningsformer. Det viktigaste är att känna efter själv och lyssna på kroppens signaler. Det brukar ta ungefär sex till åtta veckor att läka en marschfraktur.

Bra skor, ibland i kombination med inlägg, är något som kan förebygga och lindra marschfrakturer. Några tips är att använda stadiga, bekväma skor och att använda hålfotsinlägg vid lågt fotvalv.

Receptfria värktabletter kan vara ett bra sätt att tillfälligt hämma smärtan från en stressfraktur.

Stressfrakturer brukar kunna diagnostiseras när man söker vård. Oftast handlar det om praktiska tester av fötterna som framkallar symtom om man har en stressfraktur. Om det fortfarande är oklart efter testerna kan man genomgå röntgen eller ultraljud för att bli helt säker på diagnosen.

När bör man söka vård vid en misstänkt marschfraktur?

Man kan kontakta en vårdcentral om man har ont i foten när man går i några veckor utan att värken gått över.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: