Ange ditt sökord

Vanliga symtom på magkatarr är att man upplever smärta eller obehag i magtrakten.  Foto: Shutterstock

Vanliga symtom på magkatarr är att man upplever smärta eller obehag i magtrakten. Foto: Shutterstock

Man kan minska besvären från en magkatarr genom att hålla magsyrenivån jämn med mellanmål. Foto: Shutterstock

Man kan minska besvären från en magkatarr genom att hålla magsyrenivån jämn med mellanmål. Foto: Shutterstock

Magkatarr (gastrit) – symtom, orsak och behandling

Magkatarr är ett samlingsnamn för många olika besvär som har med magen att göra. Det kan handla om smärtor och värk eller fyllnadskänslor och tidig mättnadskänsla. Ibland får man även uppstötningar, rapningar och illamående. Det kan även vara ett förstadium för magsår.

Annons:

När man har gastrit, vilket betyder inflammation på magsäcksslemhinnan, har man magkatarr. Även dyspepsi kan felaktigt kallas för magkatarr.

Dyspepsi – dålig matsmältning

Ordet dyspepsi kan översättas med dålig matsmältning. Sjukdomen gör att man får ont och känner obehag upptill i magen. Besvären är oftast svåra och håller på olika länge. Det finns olika besvär som sjukdomen kan ge som till exempel en molande och brännande värk ovanför naveln. De brukar kännas som värst när man inte har ätit och magsäckens saltsyra når slemhinnan. Oftast lättar smärtan om man äter eller dricker lite.

Atrofisk magkatarr innebär att magsäckens slemhinna förtvinar. På så sätt minskar syraproduktionen. Detta leder sällan till att man får ont men det kan orsaka vitamin B12 brist och anemi.

Orsaker till magkatarr

Man skiljer på akut och kronisk magkatarr. Den ena typen, akut magkatarr, orsakas ibland av antiinflammatoriska värkmediciner men kan även orsakas vid stor alkoholkonsumtion. Kronisk magkatarr orsakas främst av helikobakterier och hög syraproduktion. De läkemedel som tillhör gruppen kortison kan skada och irritera magsäckens slemhinna. Detta leder i sin tur till magkatarr och magsår. Även treo, ibuprofen, acetylsalicylsyra och magnecyl kan påverka magen negativt. På grund av detta så rekommenderas patienter som redan använder dessa värkmediciner att försöka välja ett annat alternativ.

Om patienten måste ta medicinen regelbundet så är det bra att under tiden använda protonpumpsinhibitorer. Dessa hämmar syraproduktionen i magsäcken. Magsäcksslemhinnan producerar saltsyra som hjälper till att döda bakterier som vi får i oss med maten vi äter. Vissa människor producerar mer saltsyra än andra men den kan även öka på grund av bland annat stress, tobak, olämplig mat och överdriven kaffekonsumtion.

Kronisk magkatarr är ett allvarligare tillstånd som fastställs genom gastroskopi. Får du ont i magen och misstänker sjukdomen kan det även bero på tumörer och just därför är det viktigt att gastroskoperas om man är över femtio år när besvären börjar.

Symtom vid magkatarr

Vanliga symtom på magkatarr är att man upplever smärta eller obehag i magtrakten. Smärtan känns tydligast vid övre delen av magsäcken och vid tryck i mellangärdet så gör det ont.

Halsbränna och sura uppstötningar är vanligt, samt att man får en tidig mättnadskänsla när man äter. Ibland känner man ett hungersug och illamående. Andra symtom är bullrig och gasig mage.

Goda råd vid magkatarr

För att minska besvären kan man försöka dra ner på aktiviteter som medför stress samt minska eller helt utesluta följande:

  • Koffein
  • Alkohol
  • Cigaretter
  • Sura drycker (juice)
  • Fet, salt, rökt, friterad, stekt och starkt kryddad mat
  • Oregelbundna måltider
  • Alltför stora måltider
  • Läkemedel som innehåller acetylsalcyra
  • Medicin mot högt blodtryck, astma och kärlkramp.

Ät regelbundet och håll magsyrenivån jämn med mellanmål i form av en frukt eller en smörgås. Om magkatarren beror på alkohol kan slemhinnan reparera sig inom några dagar om man slutar dricka. Avslappningsmetoder som yoga, meditation och liknande kan ha en positiv inverkan. Om en lugnare vardag inte hjälper så bör man besöka en läkare.

Annons:

Källor:

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: