Ange ditt sökord

När en pollenallergiker får korsallergi handlar det ofta om olika typer av frukter eller bär. Foto: Shutterstock

När en pollenallergiker får korsallergi handlar det ofta om olika typer av frukter eller bär. Foto: Shutterstock

Korsallergi förekommer främst hos pollenallergiker

Korsallergi innebär att man kan reagera på allergiämnen från en källa som liknar en annan som man är allergisk mot. Ämnen i olika djur och växter kan vara besläktade och göra att någon som är allergisk mot pollen också reagerar på till exempel äpplen eller nötter.

Annons:

Oftast är det pollenallergiker som drabbas av korsallergi, men även de som är allergiska mot kvalster, latex eller höns kan drabbas. Reaktionerna vid korsallergi är sällan allvarliga och beror på känslighet för ämnet, mängd och vilka olika saker du är allergisk mot. I de flesta fall stannar symtomen vid lättare besvär i huden och munnen. Korsallergi brukar främst drabba de mest känsliga allergikerna.

Symtom på korsallergi

Några av de vanligaste symtomen på korsallergi är:

  • Svullna och kliande läppar
  • Klåda i halsen eller munnen
  • Nässelutslag
  • Nysningar
  • Rinnande och kliande ögon
  • Illamående, kräkningar och diarré
  • Andningsbesvär och andra astmaliknande besvär (sällsynta fall)

Korsallergi vid pollenallergi

Pollenallergikers korsallergi förvärras under pollensäsongen. De kan då behöva undvika vissa födoämnen helt och hållet. När en pollenallergiker får korsallergi handlar det ofta om olika typer av frukter eller bär. Några vanliga exempel är stenfrukter, äpplen, päron, rotfrukter, nötter eller jordgubbar.

När man är allergisk mot gräs kan man till exempel överreagera på jordnötter, sojabönor, lök, tomat, kiwi, melon och ärtor medan någon som är allregisk mot gråbo ha helt andra korsallergier som exempelvis selleri, fänkål, persilja och morötter.

Björkallergiker kan reagera ett flertal olika livsmedel, till exempel olika nötter, rotfrukter, bönor och stenfrukter. Man kan även reagera på kryddor som bland annat anis, selleri, paprika och pepparmynta.

Korsallergi vid andra allergier

Latexallergiker kan framför allt reagera på vissa frukter och nötter, till exempel banan, avokado, nektarin och jordnötter. Om man har kvalsterallergi kan man reagera på sniglar. Vid allergi mot hönsfjädrar kan man reagera på fågelprodukter som kycklingkött och ägg.

Vid vissa korsallergier går det att äta frukter och grönsaker som man blir korsallergisk av när det är kokade eller konserverade. Detta gäller dock inte mandlar och nötter.

Behandling och lindring av korsallergi

Många som lider av korsallergi lär sig vad de reagerar på över tid. Det kan dock vara bra att vara uppmärksam på innehållsförteckningar när man handlar livsmedel, eftersom de kan innehålla ämnen man inte vet om. Att ha eventuell allergimedicin nära till hands är även en god idé.

Allergi brukar behandlas med nässpray, ögondroppar eller tabletter. Vilken behandling som passar bäst beror på vilka typ av symtom man har. Man kan även få receptbelagda preparat utskrivna av läkare om de receptfria alternativen inte hjälper mot symtomen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: