Ange ditt sökord

Klamydia orsakas av bakterier och smittar via sex och samlag. Inkubationstiden är en till två veckor. Foto: Shutterstock

Klamydia orsakas av bakterier och smittar via sex och samlag. Inkubationstiden är en till två veckor. Foto: Shutterstock

Klamydia

Klamydia är en av de allra vanligaste och snabbast spridande könssjukdomar bland ungdomar och många är drabbade utan att veta om det. Utan behandling kan klamydia leda till sterilitet hos både män och kvinnor. Det är därför viktigt att testa sig om man haft oskyddat sex.

Annons:

Klamydia orsakas av bakterier och smittar vid sex och samlag och behandlas med antibiotika. Klamydia är en av de könssjukdomar som är anmälningspliktig enligt Smittskyddslagen.

Hur smittar klamydia

Klamydia orsakas av bakterier och smittar via sex och samlag. Inkubationstiden är en till två veckor.

Kondom skyddar mot klamydia.

Vanliga symtom vid klamydia

Det vanligaste symtomet hos både män och kvinnor är att det svider när man kissar. 

  • Kvinnor kan också få mellanblödningar och flytningar, smärta i nedre delen av magen samt ont vid samlag. 
  • Män kan få flytningar från urinröret och svullnad och värk i pungen.

Många smittade har inga symtom, vilket ökar risken att få inflammationer i äggledarna hos kvinnor eller bitestiklarna hos män vilket kan leda till sterilitet. Risken att bli steril av klamydia är upp till 40 procent för kvinnor som inte behandlar infektionen.

Diagnos vid klamydia

Diagnosen av klamydia ställs genom urinprov eller via provtagning med bomullspinne från urinrör och livmoderhalsen.

Behandling vid klamydia

En klamydiainfektion går alltid att bota och behandlingen är en antibiotikakur. Ett kontrollprov efter avslutad behandling kan tas om man så önskar.

Man ska inte ha sex förrän man har gått igenom en behandling.

Sök vård

Om man misstänker att man blivit smittad av klamydia måste man göra en undersökning. 

Enligt Smittskyddslagen måste alla som har eller kan ha smittats av klamydia undersökas och de som är smittade måste anmälas till smittskyddsläkare. Är man smittad måste man dessutom ange med vilka man haft sex med det senaste halvåret. Detta sker anonymt.

Goda råd

Eftersom mer än hälften av dem som är smittade med klamydia inte har några symtom eller besvär är det viktigt att testa sig om man vet att man har haft oskyddat sex. Om du är i början på din sexuella karriär och ännu inte drabbats av könssjukdomen kondylom kan det vara bra att vaccinera som mot den. Det är den enda könsjukdomen som man kan vaccinera sig emot. Se bilder på kondylom och se om du redan har drabbats.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.