Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Syfilis

Syfilis är en könssjukdom som orsakas av en bakterie. Syfilis förekommer numera sällan i Sverige. En del som smittas har inga besvär, andra får sår, svullnad och feber. I värsta fall kan syfilis ge allvarliga skador på hjärta och hjärna. Risken att smitta är störst de första tio veckorna, men syfilis är smittsam upp till två år efter smittotillfället om den inte behandlats.

Annons:

Hur smittar syfilis

Syfilis orsakas av en bakterie och smittar genom sexuella kontakter. En gravid kvinna som är infekterad kan även smitta sitt foster via moderkakan. Sjukdomen delas in i tre stadier och kan pågå i många år med mer eller mindre besvär. I värsta fall kan syfilis ge allvarliga skador på hjärta och hjärna. Smittsamheten är störst de första tio veckorna, men sjukdomen är smittsam upp till två år efter smittotillfället om den inte behandlats.

Vanliga symtom vid syfilis

Syfilis indelas i tre stadier. De två första kallas gemensamt tidig syfilis och omfattar de två första åren av infektionen, det sista sen syfilis. Tidig syfilis anses som smittsam, sen syfilis har låg smittsamhet.

1. Cirka 3-4 veckor efter smitta uppstår sår på könsorganen. Såren läker av sig själv. Samtidigt med utslagen har man ofta influensaliknande symtom.
2. Efter 7-10 veckor kan man få feber, halsont och rödaktiga utslag på kroppen. Sök vård omedelbart.
3. Om sjukdomen inte behandlas kommer symtomen att försvinna. Men obehandlad syfilis kan efter flera år ge allvarliga symtom. Då är hud, slemhinnor, ben och inälvor angripna. I värsta fall skadas även hjärta, kärl- och nervsystem.

Diagnos vid syfilis

För att ställa diagnos tas olika prover beroende på hur länge man har varit infekterad.
• Om man misstänker att ett sår beror på syfilis kan provtagning göras på såret.
• Om det har gått längre tid tas blodprov. Blodprov är i praktiken alltid det test som ger en säker diagnos. Proven är kostnadsfria.

Behandling vid syfilis

I de tidiga stadierna kan syfilis behandlas med antibiotika. Behandlingen ges som injektioner en gång/vecka under två till tre veckor. Infektionen läker alltid ut om anvisningarna följs noga. Under behandlingen måste man avstå från samlag eller annan intim kroppskontakt tills antibiotikakuren är avslutad och man är helt frisk.

Sök vård

Om man misstänker att man blivit smittad av syfilis måste man göra en undersökning.
Enligt Smittskyddslagen måste alla som har eller kan ha smittats av syfilis undersökas och de som är smittade måste anmälas till smittskyddsläkare. Är man smittad måste man dessutom ange med vilka man haft sex med det senaste halvåret. Detta sker anonymt.

Goda råd

Det bästa sättet att skydda sig mot syfilis och andra könssjukdomar är att använda kondom.

“Läs mer om andra könssjukdomar tryck här”

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: