Ange ditt sökord

När man klämt fingret uppstår ofta en blödning under huden.  Foto: Shutterstock

När man klämt fingret uppstår ofta en blödning under huden. Foto: Shutterstock

Klämt fingret – då ska du söka vård

När man klämt fingret uppstår ofta en blödning under huden. Detta beror på att både senor och muskler i fingret kläms ihop under stort tryck . På grund av blödningen blir fingret svullet och huden blir blåaktig och det kan vara smärtsamt.

Annons:

Beroende på orsak kan det gå över men ibland behöver du uppsöka vården om du klämt ditt finger.

Vad ska jag göra om jag klämt mitt finger?

Först och främst måste du avlägsna eventuella ringar som sitter på fingret, eftersom dessa kan stoppa blodflödet när fingret svullnar upp. När du har klämt fingret kan du lägga ett tryckförband där fingret är skadat, för att minska svullnaden och blödningen.

Åtgärder vid klämt finger

  • Håll fingret i högläge, det vill säga i höjd ovanför hjärtat.
  • Spola fingret i kallt vatten.
  • Lägg en handduk med is på fingret för att minska smärtan och svullnaden.

Man bör så snabbt som möjligt kolla så att inget är brutet. Om du kan böja fingret så är det troligen inte brutet.

När ska man söka vård om man klämt fingret?

Räkna med att fingret kommer att vara både svullet och ömt i flera dagar. Om man tappar känseln  när man klämt fingret bör man vända sig till vårdcentralen. Detsamma gäller om smärtan och svullnaden inte ger med sig eller om fingret blivit onaturligt skevt.

Om smärtan börjar avta för att efter några dagar tillta i styrka igen, ska man kontakta vårdcentralen direkt. Om man klämt fingret riktigt illa, är risken stor att blodkärlen skadas. Om så skulle vara fallet är man tvungen att genomgå en amputation, där kirurgen avlägsnar fingret. Oftast behöver man endast göra själva amputationen precis över klämytan. Ibland kan det komma att behövas fler ingrepp, om nerver i fingret har tagit skada. Detta hör dock till ovanligheterna och de flesta klarar sig från helt förstörda blodkärl vid en klämskada.

Om fingertoppen lossnat

Om man har klämt fingret så illa att fingertoppen har lossnat så ska man lägga fingertoppen i en ren handduk eller liknande. Sedan lägger man handduken med fingertoppen i en plastpåse som man sedan förvarar kallt och genast tar sig till sjukhuset.

Man ska inte lägga fingertoppen direkt i is, då den kan bli kylskadad. Fingertoppen kan oftast sys tillbaka på fingret.

Annons:

Källor:

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: