Ange ditt sökord

Köldallergi – symtom, orsaker och behandling

Köldallergi – symtom, orsaker och behandling

Köldallergi är det som brukar kallas för köldurtikaria (förenklat ”köldnässelutslag”). Den som har köldallergi är överkänslig mot kyla och kan få besvärliga symtom under den kalla delen av året eller vid andra kontakter med kyla.

Annons:

När man har köldallergi reagerar man på temperaturer som normalt sett inte ska ge någon reaktion. Nästan alla människor får någon typ av reaktion när de vistas i extrema minusgrader, men vid köldallergi kan så lite kyla som några plusgrader utlösa symtom.

Köldallergi kan komma som en reaktion på kall luft, kallt vatten, kalla drycker eller när svett dunstar utanpå huden. Symtomen är, som väntat, vanligast i de områden där klimatet är som kallast, men rapporter om köldallergi finns från hela världen. Vid köldallergi utsöndrar celler i huden hormonen histamin när de kommer i kontakt med kyla. Resultatet är oftast olika typer av symtom i huden.

Symtom på köldallergi

Några symtom på köldallergi är:

  • Nässelutslag i skiftande storlek
  • Onaturligt röd eller svullen hud, ofta kinder, händer och andra delar av kroppen som inte är skyddade från kylan
  • Kliande hud
  • Eksem
  • En brännande känsla i huden

Svullnad och rodnad i huden är de vanligaste symtomen på köldallergi. Symtomen brukar oftast vara upp till ett par timmar. De kan förvärras ett tag efter att man kommit in i värmen.

Om hela kroppen blir nedkyld på en gång, t ex vid kalla bad, kan man få nässelutslag över hela kroppen. Hos de som har svår allergi kan denna reaktion leda till chock och blodtrycksfall. Därför bör man ha någon med sig när man badar utomhus med köldallergi, åtminstone tills man upptäckt hur känslig man är.

Orsaker till köldallergi

När man får nässelutslag, som är typiskt för köldallergi, frigörs histamin som bland annat påverkar våra blodkärl i huden. Histamin är ett hormon som är en del av immunförsvaret och är ett av de ämnen som ofta bidrar till allergiska reaktioner.

I de flesta fall är det svårt att säga vad som orsakar köldallergi. Det är lite vanligare hos de som har andra allergier som t ex pollenallergi eller pälsdjursallergi. Köldallergin kan börja efter en virusinfektion. Det finns även mycket ovanlig, ärftlig variant av köldallergi.

Lindring och behandling av köldallergi

Det viktigaste och enklaste man kan göra för att lindra köldallergi är att klä sig ordentligt under kallare perioder. Tänk på att skydda utsatta delar av kroppen som ansikte och händer. Man kan dock behöva ha allergin i åtanke även under sommartid, eftersom det kan bli kallt i luftkonditionerade inomhuslokaler.

Även avdunstad svett vid t ex träning kan kyla ned huden och orsaka symtom. Dessa reaktioner kan undvikas om man torkar sig med en handduk eller tvättar sig direkt efter fysisk aktivitet. De som är mycket känsliga för kyla kan även få besvär när de dricker kalla drycker.

Om man i förväg vet att man ska bli exponerad för kyla kan man ta allergitabletter med antihistamin som en förebyggande åtgård. Det kan dämpa symtomen när man utsätts för kylan.

Undersökning och diagnos

Diagnosen brukar ställas genom ett så kallat provokationstest där huden utsätts för kyla. Is läggs på huden under ett visst antal minuter. Om isen gör att det typiska symtomet nässelutslag uppstår kan diagnosen bekräftas. Provokationstestet kan också avslöja hur kraftig köldallergin är, eftersom tiden innan symtomen uppstår mäts. Ju snabbare reaktion, desto kraftigare köldallergi.

Köldallergi är en överkänslighet som kan försvinna med tiden. Det är ovanligt lida av det efter 60 års ålder. Vissa lider bara av det i några månader, medan andra har kvar sjukdomen i många år.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: