Ange ditt sökord

Hypostatiskt eksem beror på nedsatt venöst blodflöde i benen. Foto: Getty Images

Hypostatiskt eksem beror på nedsatt venöst blodflöde i benen. Foto: Getty Images

Hypostatiskt eksem (venöst eksem) – orsak, symtom och behandling

Hypostatiskt eksem drabbar främst underben hos äldre och personer med venös insufficiens (försämrat blodflöde). Lämplig kompressionsbehandling av ödemet är avgörande för läkning.

Annons:

Vad är hypostatiskt eksem?

Hypostatiskt eksem, även känt som venöst eksem, är en hudsjukdom som vanligtvis drabbar de nedre extremiteterna, underben och fötter. Det kan uppkomma som en komplikation hos personer (ofta äldre) som lider av venös insufficiens, vilket innebär att blodflödet i de nedre extremiteterna är nedsatt. Detta kan leda till att blod ansamlas i benen, vilket ökar trycket i venerna och orsakar eksem.

Symtom på hypostatiskt eksem

Det första tecknet på hypostatiskt eksem är ofta en kliande, röd, och ibland svullen hud på underbenen. Med tiden kan huden bli brunaktig på grund av järn som läcker ut från blodkärlen och ackumuleras i huden. Hudytan kan bli tjock, fjällande och sårig, vilket ökar risken för infektioner. Risken för att utveckla kontakteksem är förhöjd. Obehandlat kan tillståndet leda till bensår, vilket är svårläkta öppna sår.

Orsaker och riskfaktorer till hypostatiskt eksem

Huvudorsaken till hypostatiskt eksem är venös insufficiens. Genetik, åldrande och en stillasittande livsstil kan också påverka. Andra bidragande orsaker kan vara:

  • övervikt
  • tidigare graviditeter där ytterligare tryck på benens vener har förekommit
  • högt blodtryck
  • tidigare blodproppar i benen
  • hjärtsvikt
  • njursvikt

Diagnostisering av hypostatiskt eksem

Diagnosen baseras ofta på de kliniska symtomen och patientens medicinska historik. Läkaren kan också rekommendera ytterligare tester såsom duplex ultraljud för att bedöma blodflödet i benens vener och utesluta andra orsaker till benproblemen. Vid misstanke om samtidig arteriell insufficiens kan man mäta ankelblodtrycket med ankel-brachialindex. Mätningen har betydelse för vilken kompressionsgrad av ödemet som bör användas.

Hypostatiskt eksem likväl som venös insufficiens ökar risken för rosfeber/erysipelas, vilket är en bakteriell infektion i huden som kan ge feber och röd och svullen hud i ansikte eller på underbenen.

Behandling och hantering vid hypostatiskt eksem

Behandling av hypostatiskt eksem fokuserar på att minska symtomen och förhindra ytterligare komplikationer:

  • Kompression: Användning av lämpliga kompressionsstrumpor är avgörande för läkning och för att minska risken för återfall. Kompressionsstrumpor kan förbättra blodflödet och minskar svullnaden.
  • Hudvård: Regelbunden applicering av fuktgivande krämer och milda steroidkrämer för att minska inflammation, klåda och risk för sårutveckling.
  • Motion: Regelbunden motion såsom promenader förbättrar cirkulationen i benen.
  • Elevation: Att hålla benen höjda när man sitter eller ligger kan också hjälpa till att minska svullnad och tryck.

Förebyggande åtgärder vid hypostatiskt eksem

Förebyggande av hypostatiskt eksem innefattar hantering av riskfaktorer som övervikt och inaktivitet. Att sluta röka är också viktigt eftersom rökning försämrar blodcirkulationen. Regelbundna kontroller hos läkare för att övervaka benhälsan och tidig upptäckt av venös insufficiens är också kritiska.

Sammanfattning av hypostatiskt eksem

Hypostatiskt eksem är ett tillstånd som kräver tidig uppmärksamhet och kontinuerlig vård. Genom att förstå orsakerna och följa rekommenderade behandlingsprotokoll kan individer hantera symtomen effektivt och minimera risken för allvarligare komplikationer som bensår. Regelbunden vård och uppföljning med en vårdgivare är avgörande för att hantera detta tillstånd. Genom att vidta dessa steg kan personer med hypostatiskt eksem upprätthålla en högre livskvalitet och undvika de smärtsamma och potentiellt allvarliga komplikationerna av obehandlat eksem.

Läs mer om olika former av eksem.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: