Ange ditt sökord

Alla hundar kan bitas, och man bör ha stor respekt för hundar som man inte känner. Foto: Shutterstock

Alla hundar kan bitas, och man bör ha stor respekt för hundar som man inte känner. Foto: Shutterstock

Hundbett – när ska jag söka vård?

Att bli biten av en hund är inte särskilt vanligt, men det är viktigt att ha respekt för främmande hundar. Även snälla hundar kan bitas om de blir trängda, och man bör ha stor respekt för dem, speciellt när hunden sover eller äter.

Annons:

Ungefär 1 procent av alla akutbesök som görs är på grund av bett och av alla fall som kommer in med bett är hundbett vanligast.  Om man blir biten av en hund finns det olika sorters skador som kan uppstå. Skrapsår som är belägna på hudytan, rivskador som går under hudytan, punktionssår och avslitningsskador. Oftast angriper hunden överkroppen på en person och på barn sitter bettet många gånger i ansiktet.

Behandling vid hundbett

Har man fått en ytlig skada eller en rivskada som inte går särskilt djupt kan man tvätta ett hundbett med tvål och vatten. Skadan får sedan lufttorka innan man sätter på ett plåster. Det är viktigt att såret blir ordentligt rent eftersom det annars kan uppstå en infektion där man blivit biten, och i så fall är det viktigt att kontakta vårdcentralen.

Vid infektion blir området runt ett hundbett väldigt ömmande, en svullnad kan uppstå och såret omges av en rodnad som sträcker sig utanför såret. Du kan också få feber av en infektion.

En distriktssköterska kan enkelt rengöra ett hundbett med desinfektionsmedel och en läkare får skriva ut antibiotika för att infektionen ska försvinna. Ungefär 1/6 av alla hundbett leder till en infektion. Med en antibiotikakur tar det mellan 10-14 dagar innan infektionen helt har försvunnit.

Skulle såret vara djupt, som det oftast blir av punktionssår eller avslitningsskador, är det viktigt att få vård hos en läkare. En svårare avslitningsskada brukar en ortoped eller handkirurg behöva titta på, eftersom man eventuellt behöver operera skadan. I övrigt är man försiktig när det gäller att sy efter ett hundbett då detta lättare kan uppkomma en infektion.

Blir man biten av en hund när man befinner sig utomlands är det viktigt att kontakta läkare omgående. Detta på grund av rabiesrisken. Även om man har vaccinerats mot rabies bör man få behandling hos en läkare.

Stelkrampsskydd vid hundbett

De flesta människor i Sverige har fått stelkrampsspruta för att skydda sig mot stelkramp. Om man vet att det var länge sedan man tog stelkrampssprutan är det viktigt att man får en påfyllnadsdos om man har blivit hundbiten. Detta på grund av att det är vanligt att hundar ofta kommer i kontakt med jord där stelkrampsbakterien kan finnas och därmed kan överföra bakterien till människor vid bett. Dock är stelkramp väldigt ovanligt i Sverige. Har du fått stelkramp kan det ta upp till tre månader av behandling innan du blir helt återställd.

Riskfaktorer vid hundbett

Hundbett som leder till infektion är vanligast bland äldre människor. Även personer som har nedsatt immunförsvar, leversjukdomar eller saknar mjälte befinner sig i riskzonen att få en svår infektion som kräver behandling med antibiotika.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: