Ange ditt sökord

Man bör söka vård om man får symtom från hjärtat. Foto: Getty Images

Man bör söka vård om man får symtom från hjärtat. Foto: Getty Images

Hjärtsäcksinflammation – symtom, orsaker & behandling

Annons:

Vad är hjärtsäcksinflammation?

Hjärtsäcksinflammation, som namnet antyder, är en inflammation i den dubbla hinna som omger hjärtat, känd som hjärtsäcken eller perikardium. Tillståndet är ovanligt och något vanligare hos män från tonåren och upp till medelåldern. Detta tillstånd kan uppstå av olika anledningar och kan klassificeras i olika former beroende på dess natur:

 • Akut, ospecifik hjärtsäcksinflammation är den vanligaste och oftast orsakad av en virusinfektion.
 • Andra former kan vara relaterade till tidigare hjärtoperationer, hjärtinfarkt, bakterieinfektioner, autoimmuna sjukdomar eller strålbehandling mot bröstkorgen.
 • Kronisk form av hjärtsäcksinflammation, känd som konstriktiv perikardit, läkning av den akuta inflammationen lett till förtjockning av perikardiet vilket leder till försämrad hjärtfunktion. Kan vara kronisk eller övergående.

Hjärtsäcksinflammation är ett ovanligt tillstånd och innebär att det blivit en inflammation i den dubbla hinna som omger hjärtat. Det ger skärande, intensiva smärtor i bröstet som ofta ökar när du andas djupt. Den vanligaste orsaken är virus. Infektionen går i de flesta fall över på några dagar eller veckor, men kan ibland vara en längre tid.

Symtom på hjärtsäcksinflammation

Ofta har man haft en luftvägs- eller magsjuka en eller ett par veckor innan. Symtomen på hjärtsäcksinflammation kan variera från person till person och kan inkludera skarpa och intensiva smärtor i bröstet, särskilt förvärrade vid djupandning eller rörelse. Andra symtom kan innefatta:

 • andfåddhet
 • smärta till vänster eller mitt i bröstet
 • smärtan ökar när du andas djupt, hostar, sväljer eller rör på dig
 • smärtan är starkare när du ligger än när du sitter upp
 • minskad smärta om du sitter framåtböjd
 • feber
 • smärtan kan i vissa fall stråla ut i axlar, hals, rygg och vidare ut i vänster arm, liknande symtomen vid en akut hjärtinfarkt.

Kronisk hjärtsäcksinflammation kan manifestera sig som trötthet, svaghet, andfåddhet och ödem.

Orsaker till hjärtsäcksinflammation

Det kan finnas många olika anledningar till att man får hjärtsäcksinflammation:

 • Virusinfektioner är den vanligaste orsaken till akut hjärtsäcksinflammation och ligger bakom omkring 80% av fallen.
 • Andra orsaker kan vara underliggande sjukdomar som reumatiska sjukdomar, hjärtinfarkt, tuberkulos, HIV, cancer, njursvikt eller bindvävssjukdomar.
 • Dessutom kan tidigare hjärtoperationer, strålbehandling vid cancer eller till och med kraftiga bröstskador vara orsaker till detta tillstånd.
 • Vid ovanliga fall kan risken för hjärtsäcksinflammation öka om du har fått ett kraftigt slag mot bröstkorgen.
 • Hjärtsäcksinflammation kan vid sällsynta fall även orsakas av bakterier. Då kan sjukdomen bli mycket allvarlig och ibland livshotande.

Diagnostisering av hjärtsäcksinflammation

För att diagnostisera hjärtsäcksinflammation utför läkare en noggrann fysisk undersökning och använder en rad olika tester. Detta kan inkludera EKG för att övervaka hjärtrytmen, blodprov för att kontrollera inflammation och hjärtenzymer, samt avbildningstester som lungröntgen, ultraljud eller magnetkameraundersökning, för att visualisera eventuell vätska eller ärrbildning runt hjärtat.

Behandling av hjärtsäcksinflammation

Den vanligaste formen av hjärtsäcksinflammation som orsakas av virus går över av sig själv. Fysisk aktivitet och tungt kroppsarbete bör undvikas tills symtomen har försvunnit och patienten har återhämtat sig helt.

Behandlingen av hjärtsäcksinflammation beror på svårighetsgraden och orsaken till tillståndet. I milda fall kan smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel ordineras. För mer allvarliga fall kan sjukhusvård vara nödvändig, då det finns risk för inflammation i hjärtmuskeln och oregelbunden hjärtrytm. Då övervakas patienten med EKG och får behandling med starkare antiinflammatoriska läkemedel eller till och med kortison. Vätska kan behöva tappas ur hjärtsäcken om en större mängd har samlats där. Med behandling kan inflammationen gå över på ett par dagar eller veckor.

I sällsynta fall kan det behövas en operation där hjärtsäcken avlägsnas, så kallad perikardektomi.

Komplikationer vid hjärtsäcksinflammation

En ovanlig följd kan vara att mycket vätska samlas mellan hjärtsäckens hinnor, vilket försvårar hjärtats pumpförmåga och försämrar blodcirkulationen.

Det finns även en risk att hjärtsäcksinflammationen kommer tillbaka, vilket kan kräva behandling.

Om du får en mycket ovanlig långvarig form av hjärtsäcksinflammation kan det ta flera månader eller år innan inflammationen ger med sig.

Slutsatser kring hjärtsäcksinflammation

Hjärtsäcksinflammation är ett relativt ovanligt tillstånd som kan vara skrämmande för dem som upplever det. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om man upplever symtom som tyder på hjärtsäcksinflammation, för att få rätt behandling i tid. Med lämplig vård och återhämtning kan patienter återgå till en normal livsstil utan allvarliga komplikationer från detta tillstånd.

Läs om hjärtinfarkt.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: