Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes är en form av diabetes som uppkommer när man väntar barn. Två till tre procent av alla gravida kvinnor får graviditetsdiabetes varje år, och det upptäcks alltid vid vanliga kontroller på mödravårdscentralen.

Annons:

Graviditetsdiabetes försvinner nästan alltid efter förlossningen. Sjukdomen förekommer oftare hos kvinnor som har diabetes i släkten eller är överviktiga. Sjukdomen behandlas ofta med diabeteskost. Kvinnor som drabbas av graviditetsdiabetes är i riskzonen för att få typ 2 diabetes senare i livet.

Varför uppstår graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes orsakas av att kroppen utsätts för den extra påfrestning som en graviditet innebär. Om man har föräldrar eller syskon med diabetes ökar risken för att man ska få graviditetsdiabetes, men man kan ha ärftliga anlag utan att sjukdomen bryter ut. Risken ökar också om man har haft graviditetsdiabetes tidigare, är överviktig eller har fött barn som har vägt mer än fyra och ett halvt kilo.

Vid en graviditet försämras kroppens känslighet för hormonet insulin. Kroppen brukar kompensera det genom att öka på produktionen av insulin. Om man inte kan producera den mängd insulin som behövs stiger blodsockerhalten och man utvecklar graviditetsdiabetes. Det måste behandlas för att fostret inte ska ta skada. När man har fött barnet minskar behovet av insulin till normalvärde och diabetes försvinner nästan alltid.

Vanliga symtom vid graviditetsdiabetes

Oftast märker man inte att man har graviditetsdiabetes. Men de vanliga symtomen är de samma som vid andra typer av diabetes, man är mycket trött, törstig och måste kissa mycket ofta.

Diagnos vid graviditetsdiabetes

Alla gravida kvinnor får sitt blodsockervärde kontrollerat med ett blodprov vid besöken på mödravårdscentralen, vilket innebär att det alltid upptäcks vid en kontroll.

Behandling vid graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes behandlas olika beroende på hur högt blodsockervärdet är. I de flesta fall räcker det med att ändra sina kostvanor genom att äta mat som innehåller mindre socker och fett i kombination med att man motionerar mer för att komma tillrätta med problemet. Att röra på sig och hålla nere vikten är det bästa sättet att minska risken för diabetes.
Ibland är det nödvändigt att också behandla med insulin. Det tas i form av sprutor som man kan ge sig själv. Vanligen tar man snabbverkande insulin till varje måltid, och till natten ett mer långverkande insulin.

Goda råd

Om man får graviditetsdiabetes är risken stor att man senare i livet utvecklar typ 2-diabetes. Det bästa man kan göra för att undvika att få typ 2-diabetes är att äta sunt, motionera regelbundet och att försöka undvika att gå upp mycket i vikt. Om man har haft graviditetsdiabetes bör man göra en kontroll av sitt blodsockervärde några månader efter förlossningen. Man bör sedan kontrollera sitt blodsockervärde en gång per år.

Läs mer artiklar om graviditet ”tryck på länkarna nedan”
Graviditeten i korthet vecka för vecka
Fostervattenprov vid graviditet
Fosterdiagnostik – vanliga undersökningar
KUB-undersökning vid graviditet
Ultraljud vid graviditet
Foglossning – Bäckenuppluckring
Graviditetsillamående

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: