Ange ditt sökord

Grå starr (katarakt) – orsaker, symtom och behandling

Grå starr (katarakt) – orsaker, symtom och behandling

Grå starr (katarakt) är en ögonsjukdom som grumlar linsen i ögat och gör att synen långsamt försämras. Alla fall av grå starr behöver inte behandling, men om man behöver behandling handlar det om en operation där linsen ersätts av en konstgjord lins.

Annons:

Grå starr är vanligast vid hög ålder. Synförmågan blir sämre i takt med att linsen blir mer och mer grumlig. Försämringens takt varierar kraftigt; för vissa tar det månader, andra flera år. I takt med att synen blir grumligare kan vardagen börja påverkas. Det kan bli svårare att läsa, köra bil och utföra andra vanliga aktiviteter.

Något som kan vara förvirrande är att grå starr (katarakt) inte har något att göra med grön starr (glaukom). De är två separata sjukdomar som kräver olika typer av behandling.

Orsaker till grå starr

Den vanligaste orsaken till grå starr är hög ålder. Eftersom så många genomgår behandling av grå starr räknas det nästan som en naturlig del av åldrandet. Några andra orsaker är:

 • Långvarig kortisonbehandling
 • Rökning
 • Svår diabetes
 • Ögonskador
 • Vitaminbrist eller annan näringsbrist
 • Ärftlighet (det finns en ovanlig form av grå starr som är ärftlig)

Symtom på grå starr

De vanligaste symtomen på grå starr är:

 • Disig och dimmig syn
 • Försvagat färgseende (färger blir ofta gulbruna)
 • Lätt att bli bländad
 • Känslighet för starka ljus
 • Försämrat mörkerseende
 • Svagare eller dubbla konturer

Dessa symtom uppkommer när linsen blir allt grumligare över tid. Grumlingen gör att ljus inte längre kommer in i ögat. Grå starr brukar uppstå i båda ögonen samtidigt, dock ofta i olika takt.

Undersökning

När du undersöks för grå starr genomgår du oftast en vanlig synundersökning där du läser bokstäver i olika storlekar på en tavla. Ögats lins brukar undersökas med ögonmikroskop.

Ibland får du ögondroppar innan undersökningen. Detta är för att vidga pupillerna så att det blir lättare för läkaren att undersöka dina ögon.

När du undersöks sitter du på en sida av mikroskopet med hakan och pannan mot ett stöd som gör att ögonen och resten av huvudet hålls stilla. Läkaren sitter på andra sidan av ögonmikroskopet och utför undersökningen. Du kan känna dig bländad av ljuset från mikroskopet.

Ögonmikroskopet gör att läkaren kan se grumlingar, till och med om du inte upptäckt dem själv. Näthinnan undersöks för att utesluta andra orsaker till synnedsättningen.

Behandlingen består av en operation

När man opererar grå starr byts den grumliga linsen ut mot en konstgjord lins. Det är en av våra allra vanligaste operationer.

Alla som har grå starr behöver dock inte opereras. Oftast bedömer du som lider av grå starr tillsammans med läkaren om en operation är nödvändig. Grumlingarna har ett långsamt förlopp och för många hinner de inte nå en så hög nivå att de stör vardagen.

Innan operation

Innan operationen börjar görs en undersökning där ditt öga mäts med laser eller ultraljud och räknar ut styrkan i den konstgjorda linsen du ska få. Man får lokalbedövande ögondroppar och ögondroppar som vidgar pupillen. Även lugnande medel är en möjlighet för den som är nervös över operationen.

När man opereras för grå starr ligger man i en operationsstol liknande de som finns hos en tandläkare. Ögat sköljs noga, huden runt ögat tvättas och en tunn duk läggs över ansiktet. Man får en hållare kring ögonlocken för att förhindra att man blinkar under operationen.

Hur går en grå starr-operation till?

Ett litet snitt läggs i ögat (nära kanten på hornhinnan) och den grumlade linsen avlägsnas och ersätts med en konstgjord lins. Operationen sker med ultraljudsteknik (Fako). I vissa fall opereras båda ögonen på samma gång.
En operation brukar ta cirka tio till tjugo minuter. Ibland kan det ta lite längre tid.

Efter operation

Efter operationen är det vanligt ögat skaver i maximalt ett par veckor. Ögat kan vara lite rött, färger kan upplevas annorlunda och synen kan vara något disig.

Man bör låta bli att köra bil under någon dag efter operationen eftersom man kan uppleva dimmig syn och vara mer känslig för ljus. Synen brukar stabiliseras några dagar eller veckor efter en operation av grå starr. Om man har en tidigare synnedsättning kan man dock behöva skaffa glasögon med en annan styrka.

De flesta som behandlas för grå starr och jobbar behöver inte bli sjukskrivna. Man brukar ta antiinflammatoriska ögondroppar under några veckor. Vanligtvis kommer man tillbaka på en efterkontroll några dagar eller veckor efter operationen.

När bör man söka vård?

Om du tror att du har grå starr bör du söka vård hos en optiker eller på en vårdcentral. Du får sedan en remiss till operation om det visar sig att du behöver det. Regelbundna synkontroller kan vara ett bra sätt att hitta grå starr i ett tidigt stadie.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: