Ange ditt sökord

Att du drabbas av gikt beror delvis på ärftliga faktorer men även andra faktorer som ålder spelar in. Foto: Shutterstock

Att du drabbas av gikt beror delvis på ärftliga faktorer men även andra faktorer som ålder spelar in. Foto: Shutterstock

Gikt

Gikt är en ledsjukdom som gör att du får mycket smärtsamma ledinflammationer. Orsaken är att det bildats kristaller av urinsyra i leden.

Annons:

Ett giktanfall kommer plötsligt, oftast på natten. Vanligtvis är bara en enstaka led inflammerad, för det mesta stortån men också andra leder kan drabbas av gikt. Giktanfallet och smärtan brukar minska efter några dagar och försvinner helt inom någon vecka.

Varför uppstår gikt?

Att drabbas av gikt beror delvis på ärftliga faktorer. Men även andra faktorer spelar in, sjukdomen tillhör också våra vanliga välfärdssjukdomar. När du blir äldre ökar halten av urinsyra naturligt och det är ganska vanligt att ha en hög halt. Den vanligaste debutåldern för gikt är 40 år och uppåt. Män drabbas mycket oftare än kvinnor. Men efter klimakteriet är risken att drabbas av gikt ungefär lika stor för bägge könen.

Mängden urinsyra ökar i kroppen när man använder
• urindrivande läkemedel
• går upp i vikt
• äter mycket proteinrik mat
• dricker alkohol

Ofta beror gikt på en kombination av urindrivande läkemedel, övervikt och alkohol. En giktattack kan ofta utlösas när man äter mycket och samtidigt dricker stora mängder alkohol.

Vanliga symtom vid gikt

  • Leden blir plötsligt öm, röd och svullen
  • Feber och allmän sjukdomskänsla
  • Vid det akuta anfallet är bara en led inblandad, vid kroniska fall kan fler leder drabbas
  • Värken kommer oftast på natten.

Inflammationen brukar minska efter några dagar och går över helt inom någon vecka

Att ställa diagnos vid gikt

Vid ett giktanfall är symptomen oftast så tydliga att man kan ställa diagnos utan provtagning. För att vara helt säker brukar dessa prover tas

  • Ett blodprov som visar hur mycket urinsyra som finns i blodet
  • Ett prov på ledvätska från leden visar om det finns kristaller av urinsyra.
  • En röntgenundersökning kan visa om leden har påverkats eller skadats

Om man tror att det finns en bakomliggande sjukdom som orsakar gikt så tas prover för att identifiera denna sjukdom

Behandling vid gikt

Målet med behandlingen vid gikt är att lindra smärtan och svullnaden samt att förebygga så att fler anfall inte sker.

Vid första anfallet med akut gikt behandlar man bara med antiinflammatoriska läkemedel som minskar inflammationen och smärtan. Vid upprepade giktanfall eller när man vet att risken för återfall är stor, används ett läkemedel som sänker halten urinsyra i blodet. De här medicinerna är enbart förebyggande och man kan inte ta dem när besvären är akuta.

Söka vård

För att få behandling för dina giktbesvär ska du i första hand vända sig till sin vårdcentral.

Goda råd vid gikt

Om du själv vill försöka förhindra att få gikt finns det vissa saker som du kan tänka på:

  • Dricka måttligt med alkohol – särskilt i samband med att du äter mycket. Du ska framför allt undvika öl.
  • Det är bra att få i sig mycket vätska om du redan har besvär med gikt. Men om du har en hjärtsjukdom bör du alltid diskutera med din läkare hur mycket man ska dricka.
  • Att gå ner i vikt är viktigt för att minska risken för giktbesvär. Men att fasta eller att banta kraftigt kan däremot utlösa giktattacker.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: